Een inwoonster van Tunis heeft haar stem uitgebracht.
NOS Nieuws

Tunesië koerst af op tweede ronde

De Tunesiërs mogen in december vermoedelijk opnieuw naar de stembus. Het lijkt er weliswaar op dat de seculiere oud-minister van Buitenlandse Zaken Béji Caïd Essebsi zijn concurrenten ver voor blijft, maar voor een absolute meerderheid komt hij waarschijnlijk tekort.

Dat zou betekenen dat er op 28 december een tweede ronde is. Essebsi's tegenstander is dan waarschijnlijk interim-president Moncef Marzouki, die voor de verkiezingen de steun van islamitische partijen had gezocht.

De officiële uitslag van de verkiezingen van de afgelopen dag wordt dinsdag verwacht. In een prognose van een staatstelevisiezender komt Essebsi uit uit 48 procent en Marzouki op 27 procent.

Arabische Lente

Het waren de eerste presidentsverkiezingen in Tunesië sinds massale protesten drie jaar geleden een einde maakten aan het autoritaire bewind van president Ben Ali. Bevolkingsgroepen in andere landen volgden het Tunesische voorbeeld in een beweging die de Arabische Lente is gaan heten.

Alleen in Tunesië lijkt de overgang naar een stabiel democratisch bestuur te slagen. Het land heeft al een nieuwe grondwet en de parlementsverkiezingen in oktober verliepen vreedzaam.

"Nu zijn we het enige land in de hele Arabische wereld waar niet bekend is wie president wordt voordat de verkiezingen voorbij zijn", zei een trotse kiezer in een stemlokaal in Tunis.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl