Metrostation Bowling Green in New York na orkaan Sandy.
NOS Nieuws

Arcadis pakt metro New York aan

Nederlandse experts gaan meehelpen om de metro in New York beter te beveiligen tegen water. De internationale ingenieursorganisatie Arcadis heeft de opdracht binnengesleept om scenario's waarbij de tunnels onderlopen, zoals tijdens orkaan Sandy in 2012, in de toekomst te voorkomen.

Het project ter waarde van 21 miljoen euro zal naar verwachting vijf jaar duren.

Piet Dircke, leider van het internationale watermanagementteam van Arcadis, is een van de Nederlandse experts: "We doen al veel aan bijvoorbeeld waterzuivering en ziekenhuizen in New York. Maar juist de metro is echt een bijzonder icoon om aan te mogen werken."

"We gaan kijken wat voor golven er over kunnen komen, welke stations het kwetsbaarst zijn en hoe we die tegen water kunnen beschermen. We hopen daarvoor ook nog onbekende creatieve oplossingen te gaan ontwikkelen", aldus Dircke.

Bedrading

Tijdens Sandy liep een deel van het New Yorkse metrosysteem vol met water. Binnen een paar dagen was het water weggepompt en reden veel metro's weer. Maar het heeft veel langer geduurd om het hele systeem weer aan de praat te krijgen. Dircke: "Op sommige plaatsten moest alles vervangen worden tot en met de bedrading aan toe."

Het is niet voor het eerst dat Arcadis opdrachten binnenhaalt om Amerikanen beter te beschermen tegen water. Eerder was het bedrijf actief in New Orleans na orkaan Katrina en ook in New York heeft het bedrijf dus al opdrachten lopen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl