Het Zwitserse gouden trio Stan Wawrinka, Roger Federer en captain Severin Lüthi bij de prijsuitreiking van de Davis Cup
NOS Sport

'Een echte teamprestatie van de Zwitsers'

Na drie dagen Davis Cup-tennis vertrekt Zwitserland uit Frankrijk met de beker in de tas. De grote man bij de Zwitsers is Roger Federer. Hij besliste het duel zondag door in drie sets van Richard Gasquet te winnen. Maar volgens tenniscommentator Mark Brasser is de zege van de Zwitsers vooral een teamprestatie.

De rol van Stan Wawrinka moeten we echt niet onderschatten

Tenniscommentator Mark Brasser

Vrijdag zette niet Federer maar Stan Wawrinka voor Zwitserland op de eerste dag de toon door van Jo-Wilfried Tsonga te winnen. "De rol van Stan Wawrinka moeten we echt niet onderschatten", zegt Brasser. "Hij is heel belangrijk geweest. Omdat hij vrijdag van Tsonga won, kwam er veel minder druk op de tweede partij te liggen (die Federer verloor van Monfils, red). Wawrinka speelde zaterdag ook een geweldige dubbel. Hij speelt eigenlijk het hele seizoen al fantastisch."

Wawrinka - Tsonga

Alle keuzes van Lüthi pakten goed uit

Tenniscommentator Mark Brasser

Ook de captain van de Zwitsers, Severin Lüthi, heeft volgens Brasser achter de schermen een hele grote rol gespeeld. "Hij heeft natuurlijk het brandje tussen Federer en Wawrinka meteen geblust. Ze hebben tot diep in de nacht met z'n drieën zitten praten. Ruzie binnen het team kun je natuurlijk niet gebruiken. Hij heeft dat heel adequaat opgelost."

"Het was ook een hele slimme zet van Lüthi om David Macpherson voor een week in te huren. Hij wist dat de dubbelpartij op zaterdag cruciaal zou worden. Daarom heeft hij de coach van het succesvolle dubbelduo Bob en Mike Bryan gevraagd om de Zwitsers de hele week bij te staan. Ze hebben samen veel gepraat over het dubbelspel. Macpherson kent ook alle tegenstanders, zodat het niet uit zou maken welk duo er bij de Fransen zou spelen."

En de Zwitserse captain maakte volgens Brasser meer verstandige keuzes. "Hij heeft ook de gok genomen om Federer alle partijen te laten spelen om hem ritme op te laten doen. Alles pakte uit zoals het bedoeld was. Het is zeker een teamprestatie geweest."

Het spel van Federer was zondag weer zeer indrukwekkend

Tenniscommentator Mark Brasser

Ondanks de sterke teamprestatie van de Zwitsers gaat de meeste aandacht toch naar Roger Federer, die met het winnen van de Davis Cup zijn prijzenkast compleet maakte. "Ik heb genoten van de emotie bij Federer. Er waren natuurlijk veel twijfels over zijn rug. Hij heeft het heel slim opgelost door de eerste twee wedstrijden als een soort training te gebruiken. Dat zorgde ervoor dat we zondag weer de oude Federer hebben gezien. Wat hij tegen Gasquet liet zien was zeer indrukwekkend. Hij speelde heel erg goed en gaf weinig weg."

Na afloop van de partij schreef Federer de winst vooral toe aan zijn team. "Deze is voor de jongens, ik heb al zoveel gewonnen in mijn carrière", zei de nummer twee van de wereld die nu alle grote prijzen in zijn kast heeft staan. "Het lijkt erop dat hij het een beetje downplayt", zegt Brasser daarover. "Als je kijkt naar zijn emotionele reactie op de baan doet het hem zeker wel wat. Hoe je het wendt of keert, de Davis Cup is een prijs die hij nog niet had gewonnen. Hij heeft zich ook het hele jaar beschikbaar gesteld voor het team. Dat deed hij voorheen ook niet altijd. Hij heeft het dus echt wel serieus genomen. Het is heel mooi dat hij deze prijs nu ook pakt."

Finale Davis Cup 2014

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl