De rechtbank sprak de twee afgelopen zomer vrij van verkrachting
NOS Nieuws

Militairen VS willen schadevergoeding van Nederland

Twee Amerikaanse militairen eisen in een rechtszaak een schadevergoeding van de Nederlandse staat. Dat zegt een van hun advocaten in De Telegraaf. Het tweetal werd afgelopen zomer vrijgesproken van verkrachting van een Haarlemse vrouw.

De zaak speelde in 2009, toen de twee Amerikanen voor een training in Nederland waren. Op hun laatste avondje stappen in Haarlem ontmoetten ze een vrouw en gingen met haar mee naar huis, waar ze seks hadden.

Drank

Toen de Haarlemse wakker werd, waren de twee Amerikanen vertrokken om hun vliegtuig te halen. Ze wist vanwege drank- en drugsgebruik nauwelijks meer wat er gebeurd was. Toch deed ze aangifte van verkrachting.

Pas vier jaar later kwam het proces tot een einde met de vrijspraak van de verdachten. De rechtbank concludeerde dat de zedenrecherche en de officier van justitie fout op fout hadden gestapeld. Zo hadden ze niets gedaan met het feit dat de vrouw tegenstrijdige verklaringen had afgelegd.

Onjuiste informatie

Verder gaven de Nederlandse autoriteiten aan de VS onjuiste informatie op basis waarvan de militairen werden uitgeleverd. "Mijn cliënt werd er regelrecht ingeluisd", zegt advocaat Bloemberg in De Telegraaf.

De twee verdachten hebben vijf maanden onterecht vastgezeten, zijn in het leger gedegradeerd en privé in de problemen geraakt. Bloembergs cliënt eist nu bijna 80.000 euro schadevergoeding van de staat, de andere militair eist een onbekend bedrag.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl