NOS Nieuws

Albanië opent geheime bunker voor publiek

  • AFP
    De Albanese premier Rama leidt ambassadeurs rond in de bunker
  • AFP
    De voormalige dictator Enver Hoxha liet de bunker bouwen
  • AFP
    De bunker moest de communistische leider beschermen bij een nucleaire aanval

Albanië heeft een enorme bunker uit het communistische tijdperk geopend voor publiek. De bunker is honderd meter diep en werd gebouwd in 1978, als verdediging tegen atoombommen uit de Sovjet-Unie of de Verenigde Staten.

Bij de opening leidde premier Rama een aantal westerse ambassadeurs rond. "Vandaag presenteren we duizenden spullen die ons collectief herinneren aan het treurige leven tijdens het communisme", zei hij.

Attractie

Het bouwwerk, niet ver van de hoofdstad Tirana, is een van de 700.000, veelal kleine bunkers die dictator Hoxha tijdens zijn regime liet bouwen. De regering wil het gebouw inzetten als toeristische attractie en als expositieruimte voor kunstenaars.

In de bunker is een museum gevestigd, met foto's en voorwerpen uit de Tweede Wereldoorlog en het communistische tijdperk. Voor de bunker staat een luxe-auto die Hoxha ooit kreeg van Sovjet-leider Stalin.

Democratie

Hoxha leidde Albanië met harde hand vanaf het einde van de Tweede Wereldoorlog tot aan zijn dood in 1985. Begin jaren 90 kwam het communistische regime ten val en werd het land een democratie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl