Onder de demonstranten in Toulouse waren veel studenten
NOS Nieuws

Opnieuw rellen in Frankrijk om dood activist

In Frankrijk zijn tientallen demonstranten opgepakt bij nieuwe betogingen tegen politiegeweld. De aanleiding is de dood van een jonge activist, die vorige maand door een politiegranaat om het leven kwam. De regering heeft het wapen daarna verboden.

De activist, de 21-jarige Remi Fraisse, kwam om bij een protest tegen de bouw van een dam in de rivier de Tarn. In de weken erna kwam het in verschillende Franse steden al tot rellen.

In Toulouse werden vandaag zestien mensen opgepakt die afvalcontainers in brand hadden gestoken. Aan de betoging in Toulouse deden een kleine 1000 mensen mee. In Nantes waren 1200 mensen op de been. Op veel spandoeken stond de leus 'Stop het doden door de politie'.

Politiek

De dood van de jonge demonstrant heeft de kloof tussen de socialistische partij en de Groenen verder vergroot. De Groenen verleenden eerst gedoogsteun aan de regering, maar raken steeds verder van de socialisten vervreemd.

De Groenen vinden dat de regering de zaak verkeerd heeft aangepakt. Ze beschuldigen minister van Binnenlandse Zaken Cazeneuve ervan dat hij in de kwestie aanvankelijk om de waarheid heen draaide.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl