Het erf van de familie Schimmel, in het buitengebied van Renswoude
NOS Nieuws

'Deuren dicht, adem in'

  • Pauline Broekema

    Verslaggever

  • Pauline Broekema

    Verslaggever

Ze weten nog hoe de oprit naar hun boerderij en stallen aan de rand van Renswoude vol pers stond, achter het rood-witte lint. En dat in de kippenstal dode dieren lagen.

Arie en Joke Schimmel probeerden hun toen 12-jarige dochter Janita ervoor af te schermen. Maar er viel niet aan te ontkomen. De ellende met de vogelgriep begon op een dinsdag in februari 2003, herinnert Arie zich.

  • Pauline Broekema / NOS
    Het erf van de familie Schimmel, in het buitengebied van Renswoude
  • Pauline Broekema / NOS
    Bij de familie Schimmel stierven in 2003 duizenden kippen aan vogelgriep
  • Pauline Broekema / NOS
    Janita, haar man Berto en moeder Joke Schimmel: Janita heeft het bedrijf nu overgenomen
  • Pauline Broekema / NOS
    Janita in 2003, toen ze door het Jeugdjournaal over de ramp op het bedrijf werd geïnterviewd

Witte pakken

Dagelijks vindt een kippenboer dode dieren in zijn stal. Maar toen waren het er heel veel meer dan normaal. Ze ruimden ze aanvankelijk zelf. "Had je het einde van de stal bereikt, dan lag het voorin alweer vol met dode dieren."

Pas dagen later bleek dat het vogelgriep was, de zeer besmettelijke variant. Van officieel ruimen is amper sprake geweest. Toen de mannen met de witte pakken kwamen, bleken er nog zo'n dertig dieren over te zijn.

Dochter Janita herinnert zich hoe de hele dag de telefoon ging. De aanblik van de dode kippen vergeet ze niet meer. Toch heeft ze het bedrijf onlangs overgenomen. Omdat ze er vertrouwen in heeft. "Mensen vroegen altijd aan mijn twee broers of ze mijn vader wilden opvolgen. Dan dacht ik: hé, ik ben er ook nog!"

Had je het einde van de stal bereikt, dan lag het voorin alweer vol met dode dieren.

Arie Schimmel

Janita heeft de leiding, haar echtgenoot Berto springt geregeld bij en werkt daarnaast als onderhoudsmonteur voor een firma in melkcomputers. Na het rampjaar breidde het bedrijf juist uit, van 8000 naar 20.000 kippen. Daarnaast heeft de familie Schimmel zestig koeien.

De eerste gevolgen van de recente uitbraak zijn al voelbaar. De eieren mogen niet worden vervoerd naar de broederij. En de melk bleef in de tank. Dinsdag liet Janita de tank leeglopen. 4500 liter verdween in de gierkelder. "Gisteren gebeurde dat nog een keer", zegt ze.

Telefoontjes

Zoals elf jaar geleden wordt ook nu meegeleefd. Toen was het vooral nog post. "Soms kregen we kaarten van mensen die we helemaal niet kenden. Dat was een grote steun."

De familie krijgt nu veel telefoontjes en mail. Het enige dat je kunt doen, zegt Janita, is zo zorgvuldig mogelijk werken en extra veel ontsmetten.

Haar vader: "Mijn broer stuurde me een sms. Of ik het al had gehoord van de uitbraak bij Kampen." Het was een bericht met een advies. "Doe de deuren dicht en houd je adem in."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl