Een van de besmette bedrijven in het Overijsselse Kamperveen
NOS Nieuws

Ook H5N8 bij pluimveebedrijf in Kamperveen

Bij het pluimveebedrijf in Kamperveen waar gisteren vogelgriep werd aangetroffen, gaat het om de variant H5N8. Dat is dezelfde variant die eerder bij Hekendorp en Ter Aar werd gevonden. Vanavond werd die variant ook ontdekt bij een trekvogel in Duitsland.

In totaal is in Kamperveen bij twee bedrijven vogelgriep vastgesteld. Staatssecretaris Dijksma zegt dat het ruimen van die bedrijven vandaag nog wordt afgerond. Ook een derde bedrijf in Kamperveen wordt uit voorzorg geruimd.

Voor de agrarische ondernemers, hun dieren en hun gemeenschappen is deze uitbraak ronduit verschrikkelijk.

Staatssecretaris Dijksma

Tot nu toe zijn zes bedrijven getroffen door preventieve ruimingen. Eerst in Hekendorp, daarna in Ter Aar en nu drie bedrijven in Kamperveen en één in Barneveld.

In een brief aan de Tweede Kamer schrijft staatssecretaris Dijksma dat de gevolgen van de uitbraak van vogelgriep zeer ernstig zijn. Ze staat ook stil bij de getroffen bedrijven. "Voor de agrarische ondernemers, hun dieren en hun gemeenschappen is deze uitbraak ronduit verschrikkelijk."

Warme woorden

Gisteren uitte Gert-Jan Oplaat, de voorzitter van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders, felle kritiek op de staatssecretaris. Hij verweet haar onder meer dat ze geen warme woorden voor de sector heeft.

In de brief benadrukt Dijksma het leed van de getroffen ondernemers. "Families en gezinnen die vaak decennialang aan hun bedrijf hebben gebouwd, zijn in één klap al hun dieren kwijt, met alle emoties van dien."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl