Het Iraakse leger en IS-strijders vechten in Ramadi
NOS Nieuws

Iraaks leger begint offensief in Ramadi tegen IS

Het Iraakse leger is samen met soennitische strijders een offensief begonnen om een deel van de stad Ramadi op IS te heroveren. Vooral in de oostelijke wijk Sijariya wordt er hevig gevochten.

De wijk Sijariya werd gisteren door IS ingenomen. Vanochtend waren er zware gevechten tussen de regeringstroepen en de IS-strijders. Beide partijen vuurden hierbij mortiergranaten af. De terreurorganisatie IS probeert al maanden Ramadi, de hoofdstad van de provincie Anbar, te veroveren.

De stad, op zo'n 130 kilometer ten westen van Bagdad, is vooral belangrijk vanwege de snelweg die er ligt. Dat is een belangrijke bevoorradingsroute, zegt correspondent Sander van Hoorn.

De afgelopen dagen werd Ramadi van vier kanten aangevallen door IS. "Valt die stad, dan is de provincie Anbar eigenlijk verloren voor de Iraakse regering."

Tegenaanval

IS zou gisteren 25 leden van een soennitische stam, die meestreden met het Iraakse leger, hebben gedood tijdens een aanval in een dorpje bij Ramadi. Volgens Iraakse autoriteiten zijn de lichamen vanochtend ontdekt toen het leger de tegenaanval inzette.

Troepen van IS hebben het grootste gedeelte van de provincie Anbar in handen. Een aantal lokale, soennitische stammen heeft de kant van IS gekozen, en andere stammen vechten samen met het Iraakse leger.

De terreurgroep vermoordde afgelopen weken meer dan tweehonderd leden van de stam Albu Nimr vanwege hun verzet tegen de islamisten.

Valt die stad, dan is de provincie Anbar verloren voor de regering

Correspondent Sander van Hoorn

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl