Een gaswinningsinstallatie van de NAM in 't Zandt
NOS Nieuws

Burgemeester Groningen: gaskraan moet verder dicht

Burgemeester Ruud Vreeman van Groningen wil dat de gaskraan verder dichtgaat. "De stad moet veilig blijven. We kunnen het ons niet permitteren om dingen te doen die mensen in gevaar kunnen brengen."

Vreeman vreest voor meer schade aan gebouwen door aardbevingen door gasboringen, vooral in de stad Groningen. Hij wil dat het tempo waarop het gas onder de bodem van Groningen gehaald wordt, omlaag gaat.

We moeten het probleem bij de bron aanpakken.

Burgemeester Ruud Vreeman

De aardbevingen gaan de stad veel geld kosten. Nieuwbouw moet voortaan aardbevingsbestendig zijn en dat is duur. Daardoor gaat de nieuwe Sontbrug over het Winschoterdiep, de langste in de provincie, 15 miljoen euro meer kosten dan begroot. Ook het nieuwe cultuurcentrum aan de Grote Markt, het Forum, moet steviger worden gebouwd en wordt dus duurder.

Vreeman: "We moeten alle gebouwen verstevigen, zoals ziekenhuizen en scholen. Dat is een bijna onmogelijke opgave en daar moet geld voor komen. En we moeten minder gas boren. We moeten het probleem bij de bron aanpakken. Het risico moet gereduceerd worden."

De Sontbrug kost 15 miljoen meer dan begroot
'Enige oplossing is minder gas boren'

De stad Groningen werd de afgelopen maand twee maal opgeschrikt door aardschokken. Er zijn 3000 schademeldingen binnengekomen bij de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) die verantwoordelijk is voor de gaswinning en voor het herstel van schade door boringen.

Het aantal meldingen kan nog verder oplopen. Zo heeft de Rijksuniversiteit Groningen, met veel panden in de binnenstad, 25 schadeposten geconstateerd. Die schadeclaim moet nog worden ingediend.

Minister Kamp zegt tegen de NOS dat de gaswinning al is teruggeschroefd in het gebied rond Loppersum. Over de winning in het gebied dicht bij Groningen neemt Kamp in december een besluit. Hij krijgt daarover nog advies van het Staatstoezicht op de Mijnen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl