Minister Koenders deed zijn uitspraken op een NAVO-bijeenkomst in Den Haag
NOS Nieuws

'Russen vergroten kans op ongelukken in de lucht'

De kans op ongelukken in de lucht neemt aanzienlijk toe door de onaangekondigde vluchten van Russische militaire vliegtuigen in het Europese luchtruim. Minister Koenders van Buitenlandse Zaken heeft dat gezegd op een NAVO-bijeenkomst in Den Haag.

"Dit onverantwoorde gedrag moet stoppen", zei hij. De minister maakt zich zorgen over de situatie in het oosten van Europa, met name in Oekraïne. "De annexatie van de Krim is een schaamteloze overtreding van internationale wetten en principes. Het zijn de wetten en principes waarop vrede en veiligheid in Europa na de Koude Oorlog zijn gebaseerd."

Dit onverantwoorde gedrag moet stoppen.

Minister Koenders van Buitenlandse Zaken

Volgens Koenders zijn de verhoudingen tussen het Westen en Moskou door het gedrag van de Russen veranderd. Daar moet dan ook krachtig op gereageerd worden, stelt hij. "Maar wel op een verantwoorde manier en zonder de situatie te laten escaleren."

De bijeenkomst van de NAVO staat vooral in het teken van de situatie in Oekraïne. Er was even sprake van dat de Oekraïense president Porosjenko naar Den Haag zou komen, maar hij heeft de bijeenkomst uiteindelijk afgezegd.

De Russen zijn in toenemende mate assertief, maar ook agressief.

Minister Hennis van Defensie

Het komt de afgelopen tijd steeds vaker voor dat vliegtuigen van de Russische krijgsmacht zomaar het westerse luchtruim invliegen. Nederland heeft daarom sinds september vijf F-16's in Polen gestationeerd om het luchtruim van de Baltische staten in de gaten te houden. Vorige week onderschepten ze een Russisch transportvliegtuig dat boven Estland en Litouwen vloog.

De zorgen om de situatie in Oost-Europa zijn niet nieuw. Na het incident boven Estland en Litouwen zei minister Hennis van Defensie dat de Russen zich steeds "assertiever en agressiever" gedragen. Volgens haar wil president Poetin Rusland presenteren als een economische, politieke maar ook militaire grootmacht.

Hennis denkt niet dat Nederland "territoriaal wordt bedreigd". Maar Nederland is volgens haar alert en blijft de Russen aanspreken op hun gedrag.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl