Staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken
NOS Nieuws

'Functioneren Dijksma nu geen discussie'

Het ministerie van Economische Zaken wil niet inhoudelijk reageren op de kritiek van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders aan het adres van staatssecretaris Dijksma (PvdA). Het bestrijden van de crisis heeft prioriteit en daarvoor moeten veel ingrijpende maatregelen worden genomen, laat het ministerie weten.

Eenzelfde soort gevoel leeft in een groot deel van de Tweede Kamer. Daar reageren partijen terughoudend op de kritiek van voorzitter Gert-Jan Oplaat van de NVP. Die zei gisteravond dat Dijksma sinds de uitbraak van de vogelgriep "continu afwezig" is.

"Wij missen de staatssecretaris, wij missen leiderschap: dat ze eens een keer warme woorden spreekt en pal voor de sector gaat staan", aldus de vakbondsleider.

Adequaat gehandeld

De PvdA, VVD, D66 en CDA vinden dat de staatssecretaris adequaat gehandeld heeft na de uitbraak van de vogelgriep. "Er moet nu geen discussie gevoerd worden over het functioneren van de staatssecretaris als we nog volop bezig zijn met de bestrijding van de ziekte", zegt Kamerlid Geurts van het CDA.

Geurts was zelf boer. Zijn bedrijf werd in 2001 geruimd vanwege de MKZ-uitbraak. Hij roept Dijksma op om empathie te blijven tonen voor de pluimveehouders, omdat een ruiming "heel veel impact op de getroffenen heeft".

PvdA'er Van Dekken vindt dat de staatssecretaris het bestrijden van de vogelgriep zorgvuldig aanpakt. "Dat is het belangrijkste in deze pijnlijke kwestie." Ze is er continu mee bezig en heeft wel degelijk het belang van de sector voor ogen, zegt hij.

Ze heeft, voor zover ik nu kan beoordelen, goed en snel gehandeld na de uitbraak.

Gerard Schouw, D66

Kamerlid Schouw van D66 vindt de staatssecretaris een "gepassioneerde, warme en betrokken bewindspersoon" die het beste met de sector voor heeft. "Ze heeft, voor zover ik nu kan beoordelen, goed en snel gehandeld na de uitbraak."

Schouw heeft samen met GroenLinks een zogeheten technische briefing aangevraagd om goed op de hoogte te blijven over de situatie. Tijdens die briefing vertellen ambtenaren hoe het ministerie met de uitbraak omgaat. "Dat vinden we belangrijk, omdat er een mogelijk rampscenario dreigt nu nog meer bedrijven worden getroffen", zegt Schouw.

Net zoals bij de andere partijen staat voor de VVD voorop dat de ziekte zo snel mogelijk moet worden bestreden. Daarnaast vindt VVD'er Lodders de staatssecretaris betrokken en weet ze dat Dijksma ondertussen contact heeft gehad met een van de bedrijven die geruimd zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl