Een billboard in Freetown, Sierra Leone
NOS Nieuws

'Sierra Leone mist voorlichting over ebola'

  • Kees Broere

    Correspondent Afrika

  • Kees Broere

    Correspondent Afrika

Waar in Liberia en Guinee het aantal ebola-gevallen daalt, stijgt dit juist in het buurland Sierra Leone. De verklaring is gebrek aan voorlichting, zegt correspondent Kees Broere in het NOS Radio 1 Journaal.

"In Liberia en Guinee weten de meeste mensen inmiddels wat ebola is, maar ook wat ze moeten doen om het te voorkomen. In Sierra Leone weten mensen de simpele dingen niet die besmetting helpen voorkomen."

Voorlichting

Het is opvallend dat Sierra Leone hiermee achterloopt, terwijl het land snel maatregelen nam bij het eerste ebola-geval. Het land sloot drie dagen de grenzen met de besmette buurlanden. "Uiteindelijk heeft dit een averechts effect gehad. Het heeft er juist toe geleid dat mensen die besmet waren ondergronds zijn gegaan", vertelt Broere.

"Er moet een grote voorlichting op gang komen. Mensen moeten weten dat ze uit de buurt van besmette mensen moeten blijven. In Liberia kwam er een kanteling in de groei van de besmetting door de voorlichting, er is hoop dat dit ook in Sierra Leone gaat gebeuren."

Op lange termijn kunnen de gevolgen van ebola in Sierra Leone nog groter worden. Alle scholen zijn nu gesloten, onderwijs gaat via radio en televisie. "Niet alle kinderen zullen keurig op tijd voor de radio zitten, als deze al stroom of batterijen heeft. Als het lang duurt, kan een hele generatie verloren gaan."

Inmiddels is de weerslag van de epidemie op het land toegenomen. "Sierra Leone is afgesloten geraakt van de rest van de wereld. Na de oorlog in de Afrikaanse regio ging het economisch behoorlijk goed. Dat ligt nu allemaal stil. In Sierra Leone zijn de prijzen voor basisbehoeften zoals rijst en aardappelen gestegen, dat voelen de mensen heel erg."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl