NOS Schaatsen

Groothuis: Koelizjnikov niet makkelijk te verslaan

Olympisch kampioen Stefan Groothuis ziet zijn Russische opponent Pavel Koelizjnikov als favoriet voor de WK sprint. "Hij wordt een hele grote speler, die niet makkelijk verslaan is."

Bij de wereldbeker in Seoul boekte de Rus zeges op de 500 en 1.000 meter. De opmerkelijke opmars van Koelizjnikov komt nadat hij twee jaar lang geschorst was wegens het gebruik van doping. “Ik wil daar niet veel over zeggen", zegt tegenstander Groothuis, "want ik neem aan dat hij goed gecontroleerd wordt en clean is. Hij schaatst gewoon heel mooi en sterk."

Op de 1.000 meter reed Groothuis als eerste het baanrecord, dat vijf jaar op naam stond van Lee Kyou-hyuk, uit de boeken met 1.09,83. Het bleek toch niet genoeg. In de laatste rit tegen Kjeld Nuis klapte Koelizjnikov over die tijd heen.

Ireen Wüst (l) en Marrit Leenstra

Leenstra verslaat Wüst

Op de 1500 meter zorgde Marrit Leenstra voor een verrassing door, in een rechtstreeks duel, Ireen Wüst te verslaan. "Je moet je eigen rit rijden door op je techniek te concentreren, maar het is wel lekker dat je net wat overhebt om daarnaast ook nog tegen iemand te rijden. Dat lukt steeds beter", zei Leenstra, die haar derde wereldbekerzege boekte.

Ireen Wüst kon haar nederlaag maar moeilijk accepteren: "Als ik zelf goed rijd, kan ik er makkelijker overheen stappen. Ik had nu voor mezelf het idee dat geen slag raak was, terwijl ik in de training hartstikke prima rijd. Ik was een uilskuiken, omdat ik het niet om kon zetten in de wedstrijd. Dan ben ik boos op mezelf”

Geen verjaardagscadeau

Beste Nederlandse schaatsster op de 500 meter was Floor van den Brandt, die net als gisteren net naast het podium eindigde. "Ik ben blijer dan gisteren dat het nog een keer lukt, maar moet eerlijk zeggen dat die derde plek wel heel gaaf zou zijn geweest."

Slechts 0,01 seconde kwam Van den Brandt tekort voor een medaille. "Ik baalde er net een heel klein beetje van. Ik ben morgen jarig, dus ik had mezelf een heel mooi cadeau gegund. Maar die vierde plaats is voor mij super goed. Dit hele weekeinde is een groot feest", zo concludeerde de rijdster van Team Afterpay.

Een paar minuten voor de start ga je niet meer van het ijs af.

Margot Boer

Voor Margot Boer liep het weekend uit op een grote teleurstelling. Ze weet haar veertiende plek aan een liesblessure, die ze vlak voor de start opliep. "Tegen beter weten in ben ik toch aan de start verschenen. Ik kan er gewoon niet op drukken, staan of hard mee afzetten. Ik dacht dat ik op de 500 meter wel zou redden door alleen op het rechterbeen hard af te zetten."

"Het is misschien onverstandig om te starten, maar het sporthart is dan toch net iets te groot. Een paar minuten van de start ga je niet meer van het ijs af. Of je moet totaal niet kunnen lopen", vertelde de pupil van Marianne Timmer, die nog moet afwachten of haar blessure gevolgen heeft voor het vervolg van het seizoen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl