Kinderen aan het middageten in een crèche
NOS Nieuws

'Minder kinderopvang buiten de stad'

Voor ouders met jonge kinderen wordt het op sommige plaatsen in het land steeds lastiger om opvang te regelen. "Er dreigen witte vlekken te ontstaan, met name in het oosten van het land en buiten de stedelijke gebieden", waarschuwt Mariëlle Rompa, voorzitter van de Brancheorganisatie Kinderopvang.

Het gaat niet goed met bedrijven in de kinderopvang, blijkt uit onderzoek (.pdf) van de brancheorganisatie onder 285 van de 3200 kinderopvangorganisaties.

De crèches staan er financieel steeds slechter voor. Ze hebben de afgelopen jaren door de krimp in de sector ingeteerd op het eigen vermogen. Het lijkt dan ook onwaarschijnlijk dat er binnenkort een einde komt aan het hoge aantal faillissementen in de sector.

Somber beeld

Afgelopen jaar ging een recordaantal van 98 opvangorganisaties failliet. Ook voor dit jaar is het beeld somber. Bijna de helft van de kinderopvangorganisaties heeft moeite om op de korte termijn aan zijn financiële verplichtingen te doen.

Steeds meer faillissementen in de kinderopvang

Gemiddeld voldoen de opvangorganisaties ook niet meer aan de minimumnormen die de branche hanteert voor financiële gezondheid. Vorig jaar haalde de branche die minimumnormen over het algemeen nog wel.

Extra geld

Dit jaar heeft de politiek na een reeks bezuinigingen voor het eerst weer 100 miljoen extra uitgetrokken voor de kinderopvang. Rompa noemt dit bedrag een druppel op een gloeiende plaat.

Volgens haar is het steeds moeilijker voor opvangorganisaties om aan geld te komen, omdat banken de sector ook als risico beschouwen. Zij pleit er dan ook voor dat banken hier coulanter mee omgaan.

Daarnaast roept de brancheorganisatie gemeenten op om zich in te zetten om de kinderopvang te steunen, als er gaten dreigen te vallen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl