'Heidrun en Andreas Anschlag' tijdens de rechtszaak in 2013
NOS Nieuws

Duitsland laat Russische spionne vrij

Een Russische spionne die in Duitsland een jarenlange celstraf moet uitzitten is door justitie vrijgelaten. Dat melden Duitse media. De vrouw was een contactpersoon van Raymond P., een Nederlandse ambtenaar die 8 jaar cel kreeg voor voorbereidingshandelingen van spionage.

De vrouw werd vorig jaar juli tot 5,5 half jaar cel veroordeeld, maar is inmiddels weer naar Rusland teruggekeerd. Haar man zit nog altijd vast. Hij kreeg 6,5 jaar cel. Het Duitse persbureau DPA meldt dat de vrouw volgens een krant in Moskou onderdeel is van een spionnenruil.

Het duo leefde tientallen jaren in Duitsland onder de namen Heidrun en Andreas Anschlag en speelde documenten van de NAVO en de EU door aan Moskou. Ze fungeerden als contactpersoon voor de Nederlander Raymond P., ambtenaar van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Kortegolfzender

De Anschlags kregen jaarlijks 100.000 euro van Moskou voor hun werk. Ze speelden 23 jaar lang geheime informatie door.

Ze kwamen in het vizier van de opsporingsdiensten toen in de VS valse paspoorten met hun foto's werden gevonden door de FBI. Het paar werd op heterdaad betrapt toen ze via een kortegolfzender spraken met het hoofdkwartier van de Russische geheime dienst.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl