Vice-president Joe Biden en president Porosjenko in Kiev
NOS Nieuws

Biden waarschuwt Russen voor isolatie

De Amerikaanse vice-president Joe Biden heeft bij een bezoek aan Kiev felle kritiek geuit op Rusland. Hij riep Poetin op om zich te houden aan de wapenstilstand die in september is ingegaan en zich terug te trekken uit Oekraïne. Doet hij dat niet zal Rusland verder worden geïsoleerd.

Ook zullen de sancties die het Westen Rusland heeft opgelegd voorlopig niet worden opgeheven of versoepeld, zei Biden.

Herdenking protesten

De Amerikaanse vice-president was in Kiev om de 'Maidanprotesten' te herdenken, die vrijdag precies een jaar geleden begonnen. Dat gebeurde nadat de toenmalige president Janoekovitsj toch geen handelsverdrag met de EU wilde sluiten.

Op het Maidanplein in Kiev kwamen gisteravond duizenden mensen bij elkaar. President Porosjenko legde een krans voor de slachtoffers die tijdens de protesten werden doodgeschoten door sluipschutters. 21 november is uitgeroepen tot de Nationale Dag van Vrijheid en Waardigheid.

De protesten tegen president Janoekovitsj vorig jaar waren het begin van de val van de Oekraïense regering in februari. Daarop volgde de annexatie van de Krim door Rusland en de strijd in het oosten van het land.

  • EPA
    Op het plein stonden grote foto's van de protesten
  • AFP
    Duizenden mensen kwamen bijeen
  • EPA
    Voor de slachtoffers werden kaarsen gebrand
  • EPA
    Het Maidanplein

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl