NOS Sport

Federer: blessure geen excuus

  • AFP
    De eerste dag van de Davis Cup-finale heeft tot kopzorgen geleid voor Roger Federer

Roger Federer had zijn debuut in de eindstrijd van de Davis Cup hoogstwaarschijnlijk heel anders voorgesteld. Waar de aanloop naar de finale door een rugblessure en een vermeende ruzie tussen hem en Stan Wawrinka al met veel rumoer verliep, werd de Zwitser vrijdagmiddag door Gaël Monfils in straight sets op zijn plaats gezet.

“Je moet accepteren dat je speelt op de manier hoe je je voelt”, refereerde Federer na afloop aan zijn rugblessure. “Maar het was niet allemaal negatief. Naarmate de wedstrijd vorderde, begon ik me steeds beter te voelen. Die lijn wil ik komend weekend doortrekken.”

De afgelopen dagen kwam Federer niet verder dan enkele trainingsuren, hetgeen hem naar eigen zeggen duidelijk opbrak. “Ik voelde heel duidelijk dat ik vijf dagen niet heb getennist. Het probleem is ook dat ik niet veel op gravel heb gespeeld, maar dat vind ik om eerlijk te zijn wel prettig. Dan kan ik de rugproblemen beter vergeten. Ik ben blij als die uit mijn hoofd zijn.”

Gaël Monfils bespeelde het publiek op zijn best

Toch weigerde Federer zijn blessure als excuus aan te dragen. “Het is niet zo dat ik helemaal niet kon spelen. Gaël speelde erg goed en hij miste erg weinig in de beginfase. Het is niet gemakkelijk na zo lang trainen en wachten op zo’n belangrijke wedstrijd. Alle credits zijn voor hem.”

Na zijn teleurstellende optreden, is het de vraag of captain Severin Luthi Federer zaterdagmiddag opstelt in het dubbelspel. “Daar zullen we over gaan praten", hield Federer zich op de vlakte. "Ik zal mijn informatie delen met het team en hopelijk zullen we de juiste beslissing nemen. Maar ik zal mezelf beschikbaar stellen als ik mezelf in staat acht een goede partij te kunnen spelen.”

Vader

Monfils sprak na afloop over een zege die hij rekent tot de drie mooiste overwinningen uit zijn carrière. “De eerste keer dat ik mijn vader versloeg was mijn beste overwinning ooit”, grapte de goedlachse Monfils. "En opvallend genoeg ging mijn mooiste wedstrijd ooit verloren. Dat was in 2004 in Parijs-Bercy tegen Lleyton Hewitt. Vanwege de herinnering en sfeer destijds."

Jo-Wilfried Tsonga kwam eerder op de dag in actie en was op zijn beurt minder positief gestemd. “Toen de teams werden voorgesteld, klonk er meer applaus voor Stan dan voor mij”, sprak Tsonga teleurgesteld. “De Franse supporters werden overstemd door de Zwitsers, dat is vervelend. We hebben de steun van onze supporters hard nodig.”

Jo-Wilfried Tsonga klaagde na afloop over het Franse publiek

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl