De kippenboerderij in Kamperveen waar vogelgriep werd geconstateerd
NOS Nieuws

Tienduizenden vogels geruimd door vogelgriep

In totaal zullen er in Overijssel ruim 66.000 vogels worden geruimd. Dat blijkt uit een toelichting die Benno Bruggink van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit geeft in het NOS Radio 1 Journaal.

Na de ontdekking van de vogelgriepvariant H5 bij een pluimveebedrijf in Kamperveen, zijn daar zo'n 10.000 vogels vergast en afgevoerd. Bij een buurbedrijf worden vandaag en morgen alle 15.000 ganzen geruimd.

Binnen een straal van een kilometer is er nog een pluimveebedrijf met meer dan 41.000 vogels. Daar worden de dieren uit voorzorg gedood.

Angst

De angst dat het niet bij deze getroffen bedrijven zal blijven speelt breed in de pluimveesector, concludeert verslaggever Kysia Hekster. Dit komt vooral omdat het nog niet duidelijk is waar het virus vandaan komt en hoe het zich verspreidt. Vermoedelijk gaat dat via water- of trekvogels.

'Niet duidelijk hoe het virus zich verspreidt'

De vraag blijft hoe het virus in de stallen terecht is gekomen. Alle besmette dieren stonden namelijk binnen. Volgens Hekster zijn er tal van opties: "via de kleren van de boer. Hij zou er in kunnen zijn gaan staan en daarmee de stal in zijn gelopen. Er wordt gekeken of het verspreid kan zijn via de ventilatiesystemen in de stallen." Onzekerheid over de oorzaak, brengt onduidelijkheid met zich mee over hoe deze uitbraak van vogelgriep aangepakt moet worden.

Dertig dagen dicht

Het Kamperveense kippenbedrijf waar de vogelgriep als eerste is geconstateerd, is een zogenoemd vermeerderingsbedrijf met 10.000 kippen. Daar worden kippen gehouden die broedeieren leggen. Volgens Economische Zaken is duidelijk dat het bedrijf is getroffen door een H5-variant van de vogelgriep. Welke precies wordt nog onderzocht.

Er worden 34 pluimveebedrijven in een straal van tien kilometer van de bron in Kamperveen onderzocht op vogelgriep. Die bedrijven blijven dertig dagen dicht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl