NOS Sport

Gehavende Federer figureert in Monfils-show

  • AFP
    Gaël Monfils voelde zich in tegenstelling tot Roger Federer als een vis in het water

Na de eerste dag van de Davis Cup-finale houden Frankrijk en Zwitserland elkaar in evenwicht: 1-1. Tijdens de tweede wedstrijd van het sluitstuk van het tennisseizoen was er maar één speler die de toon bepaalde: Gaël Monfils. De gehavende Roger Federer kon geen moment imponeren en figureerde in Lille drie sets lang in een ware Monfils-show: 6-1, 6-4, 6-3.

De Fransman voelde zich in eigen huis duidelijk als een vis in het water. Gesteund en - op zijn verzoek - ook luidkeels aangemoedigd door het thuispubliek, haalde hij een bijzonder hoog niveau. Dat kon niet worden gezegd van Federer, die niet zelfverzekerd overkwam en door Monfils op alle fronten werd overklast.

Binnen een uur en vijftig minuten was de zege voor Monfils, die onlangs op de US Open tegen Federer nog een 2-0 voorsprong in sets uit handen had gegeven, een feit.

Roger Federer maakte een lusteloze indruk

Vooral in de beginfase maakte Federer een lusteloze indruk. Hij bewoog moeizaam op de indoor gravelbaan, terwijl de atletische Monfils vanaf het begin liet zien waarom hij al zijn hele carrière wordt bestempeld als een van de grootste talenten die de tennissport rijk is.

Federer, geen groot liefhebber van de gravelondergrond, maakte wegens een rugblessure pas woensdag voor het eerst zijn opwachting op de trainingsbanen in Lille. Het contrast met Monfils, die zich in alle rust kon voorbereiden op de finale, was dan ook duidelijk zichtbaar.

Onnodige fouten

Meer dan dertig onnodige fouten kwamen er van het racket van Federer, die de Davis Cup nog nooit wist te winnen. Met een oogstrelende backhand-winner van Monfils kwam er een einde aan de martelgang van Federer.

Eerder op de dag had Stan Wawrinka Zwitserland op voorsprong gezet, door in vier sets te winnen van Jo-Wilfried Tsonga.

Zaterdag staat in Lille het dubbelspel op het programma. Namens Zwitserland betreden Marco Chiudinelli en Michael Lammer dan de tennisarena, maar de opstelling mag nog gewijzigd worden. De Franse vlag wordt verdedigd door Richard Gasquet en Julien Benneteau.

Davis Cup-finale 2014: Tsonga - Wawrinka
Roger Federer in discussie met umpire James Keothavong

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl