Het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis op een open dag
NOS Nieuws

Afspraken zorgverzekeraars en ziekenhuizen bijna rond

Drie van de vier grootste zorgverzekeraars hebben de onderhandelingen met ziekenhuizen over de prijzen en kwaliteit van behandelingen in 2015 op hoofdlijnen afgerond. Alleen Menzis heeft nog maar met 17 ziekenhuizen afspraken gemaakt en onderhandelt nog met de andere.

Vorig jaar was Menzis er rond deze tijd al uit met 87 ziekenhuizen. Dit blijkt uit een rondgang van de onafhankelijke vergelijkingssite ZorgKiezer.nl langs de vier grootste zorgverzekeraars.

Gecontracteerde zorg

Verzekeraars moesten voor woensdag bekendmaken met welke zorginstellingen contracten zijn afgesloten voor 2015. Ook moet duidelijk zijn welke vergoedingen er gelden als iemand gebruikmaakt van niet gecontracteerde zorg. Op basis van deze informatie kan een verzekerde een goede keuze maken voor zijn zorgverzekering 2015.

VGZ heeft de onderhandelingen over de zorginkoop met de ziekenhuizen op hoofdlijnen afgerond. Achmea is nog met één ziekenhuis in gesprek, het Flevoziekenhuis in Almere. CZ heeft de onderhandelingen over zorgkwaliteit met de meeste ziekenhuizen afgerond en spreekt nog met een aantal ziekenhuizen over de kosten en doelmatigheid.

Behoorlijke opgave voor Menzis

Directeur Ruys van ZorgKiezer noemt het goed nieuws dat de onderhandelingen bij de meeste verzekeraars rond zijn. Dat betekent dat mensen erop kunnen rekenen dat zij ook volgend jaar bij vrijwel alle ziekenhuizen terechtkunnen, zegt hij.

"Menzis heeft nog een behoorlijke opgave om de onderhandelingen met de ruim 70 resterende ziekenhuizen op korte termijn af te ronden. Verzekerden moeten nu razendsnel weten waar ze volgend jaar aan toe zijn. Die tijdsdruk maakt de onderhandelingsruimte van Menzis er niet beter op" , zegt Ruys.

Passantentarief

Zorgverzekeraars en ziekenhuizen onderhandelen ieder jaar over de zorg voor het jaar erop. Elke zorgverzekeraar sluit met elk ziekenhuis een inkoopcontract. Daarin wordt bepaald hoeveel zorg het ziekenhuis moet leveren aan de klanten en tegen welke prijs en kwaliteit dat gebeurt.

De meeste zorgverzekeraars bieden ook budgetpolissen aan waarbij er selectief zorg wordt ingekocht. Daarbij worden dus niet alle behandelingen ingekocht.

Als er geen contract is, kunnen ziekenhuizen een zogenoemd passantentarief hanteren. Dat kan hoger liggen dan het bedrag dat wordt vergoed uit de verzekering.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl