Aanhangers van Al-Qaida met een spandoek van Osama Bin Laden
NOS Nieuws

Al-Qaida niet blij met Islamitische Staat

De leider van al-Qaida in Jemen heeft op Twitter IS gehekeld wegens het uitroepen van een kalifaat in Syrië en Irak. Ook heeft hij kritiek op de agressieve manier waarop IS zijn invloedssfeer probeert uit te breiden. Volgens de Jemenitische sjeik Harith al-Nadhari drijft IS met die manier van doen een wig tussen de jihadistische groeperingen.

De sjeik zegt dat IS van iedereen trouw verwacht, zonder overleg met andere jihadistische leiders. Hadhari verwees ook op zijn officiële Twitter-account naar de recente oproep van Islamitische Staat aan zijn volgelingen "om overal vulkanen van jihad te laten uitbarsten".

Strijders van IS vochten eerst alleen tegen de troepen van president Assad van Syrië; in een bliksemoffensief werden deze zomer grote delen van Syrië en Irak veroverd.

Al-Qaida in Jemen wordt door de Amerikanen beschouwd als een van de gevaarlijkste terroristische groeperingen. De beweging wordt ook verantwoordelijk gesteld voor aanslagen op Amerikaans grondgebied. Het leger van Jemen heeft met Amerikaanse steun al-Qaida uit grote delen van het land verdreven.

Strijd in Irak

IS-strijders hebben vandaag een aanval geopend op het regeringscentrum in Ramadi, de hoofdstad van de provincie Anbar in West-Irak.

Vanaf daken worden regeringsgebouwen en het hoofdbureau van politie beschoten. Tegelijkertijd begonnen aanvallen op doelen ten westen en ten oosten van Ramadi, dat 90 kilometer ten westen van Bagdad ligt.

De val van Ramadi zou een nieuwe zware slag betekenen voor het centrale gezag in Bagdad. Grote delen van de provincie Anbar zijn al in handen van IS.

Een functionaris in Ramadi zei dat moskeeën oproepen hebben gedaan "aan iedereen die een wapen kan dragen" om te helpen de aanvallers te verdrijven. Regeringstroepen en leden van stammen zijn in felle gevechten verwikkeld met de IS-strijders.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl