Kenny van Hummel is gedwongen tot terugkijken op zijn wielerloopbaan.
NOS Wielrennen

Cultheld Van Hummel stopt als profwielrenner

Kenny van Hummel stopt met wielrennen. De 32-jarige geboren Arnhemmer heeft geen profploeg kunnen vinden voor 2015. Daarom heeft hij besloten zijn carrière te beëindigen. De sprinter boekte 23 profzeges en grossierde in ereplaatsen.

Van Hummel reed twee keer de Tour de France, maar bereikte Parijs nooit. In 2009 verkreeg de anti-klimmer een cultstatus door dagen achtereen in bergetappes op grote achterstand, maar binnen de tijdslimiet te finishen. Uiteindelijk moest hij ten gevolge van een valpartij toch afstappen.

"Natuurlijk word ik nu liever aan mijn successen herinnerd, maar ik ontkom er niet aan dat men daar steeds over begint", snapt Van Hummel zijn status. "Het heeft veel indruk gemaakt en ik denk dat de vechtlust en het karakter dat ik toen heb laten zien mij nog ver gaat brengen in de toekomst."

Van Hummel in de Tour van 2009

Strategie mislukt

Afgelopen jaar reed Van Hummel voor de Italiaanse continentale ploeg Androni-Giocattoli. Daarvoor kwam hij uit voor onder meer Vacansoleil-DCM, Skil-Shimano en de opleidingsploeg van Rabobank.

In januari was hij nog duidelijk over zijn doelen bij de Italiaanse ploeg. "Ik ga puur voor punten dit jaar. Geen grote koersen waar ik toch niet win. Ik wil punten om mogelijkerwijs weer op het hoogste niveau te komen in 2015. Maar als het me bevalt en ik kan bijtekenen hier, is dat ook prima."

Die strategie heeft dus niet gewerkt. In zijn laatste seizoen won Van Hummel nog wel een rit in de Ronde van Langkawi en een etappe in de Ronde van Azerbeidzjan.

  • Tour d'Azerbaidjan / Mario Stiehl
    Kenny van Hummel boekte zijn laatste profzege in de eerste etappe van de Ronde van Azerbeidzjan
  • ANP
    Kenny van Hummel moederziel alleen bovenop de Tourmalet. In de Tour van 2009 finishte hij dagen achtereen op achterstand, maar wel binnen de tijdslimiet
  • ANP
    Van Hummel ging tot het uiterste in de Tour van 2009
  • ANP
    Door zijn optreden in de Tour de France van 2009 leverde Van Hummel een grote populariteit op
  • AFP
    Van Hummel boekt een fraaie sprintzege in de ronde van België in 2010
Van Hummel wint in Ronde van Azerbeidzjan

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl