Albert Voorn met Lando tijdens de Olympische Spelen van 2000 in Sydney
NOS Sport

Voormalig tophengst Lando overleden

Lando, het paard waarmee springruiter Albert Voorn in 2000 olympisch zilver won, is afgelopen woensdag overleden. De Deense hengst is 26 jaar geworden.

Lando was bij Voorn als 'probleempaard' voor de verkoop op stal gekomen, maar hij kreeg de kuren van het dier zodanig onder controle dat de stilist uit Someren met de bruine hengst een ware opmars in de internationale springsport maakte. De combinatie bracht het zelfs tot de Olympische Spelen in Sydney, waar Zoer achter landgenoot Jeroen Dubbeldam verraste met zilver in het individuele toernooi.

"Top, niet te geloven", reageerde Voorn destijds met tranen in de ogen voor de NOS-camera. "Ik dacht dat het een beetje boven het vermogen van mijn paard zou gaan. Maar hij heeft alles gegeven. In de tweede manche had hij niet zo'n zin in de driesprong. Daar kwam ik met een beetje geluk weg. Hij heeft alles gegeven, de knol. Geweldig."

Lando was al vóór de Spelen in Australië verkocht aan de Duitse paardenfokker en voormalig topruiter Paul Schockemöhle, maar die stond toe dat Voorn in Sydney nog met het paard in actie kwam. In 2005 werd de hengst teruggetrokken uit de sport. Zijn laatste dagen sleet Lando bij de Zuid-Franse dierenarts Frédéric Neyrat, die de dood van het voormalige toppaard wereldkundig maakte.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl