Abe laat kiezer oordelen over economisch beleid
De Japanse premier Abe heeft het parlement ontbonden en voor half december vervroegde verkiezingen uitgeschreven. Abe zoekt een nieuw mandaat voor zijn economisch herstelbeleid dat haperingen vertoont, nu het land opnieuw in een recessie is beland.
De aankondiging van Abe komt als een verrassing, twee jaar na zijn aantreden als premier. De verkiezingen zouden volgens schema pas eind 2016 gehouden moeten worden. Volgens een opiniepeiling vraagt tweederde van de kiezers zich af waarom Abe met de verkiezingen op 14 december zo'n groot risico neemt.
Met de campagneleus "Japan is terug" won Abe met zijn Liberaal-Democratische Partij (LDP) de verkiezingen in december 2012 en werd hij opnieuw premier.
De regering pompte miljarden in de economie, maakte het lenen goedkoper, maar voerde ook een belastingverhoging door. Een tweede belastingverhoging heeft hij uitgesteld. De yen daalde in waarde, waardoor de Japanse export goedkoper werd. Het economisch beleid wordt wel 'Abenomics' genoemd.
Is ons beleid goed of fout? Is er werkelijk een alternatief?
Op een bijeenkomst met partijgenoten stelde Abe de retorische vraag "of zijn beleid goed of fout is en of er werkelijk een alternatief voor is". Hij balde de vuist en werd toegejuicht toen hij zei "Laten we dit samen winnen".
Abe's populariteit is volgens een opiniepeiling gedaald naar 39 procent, het laagste niveau sinds zijn aantreden in december 2012. Toch kan de LDP nog altijd rekenen op de meeste steun in het land omdat de oppositie verdeeld is.
De LDP heeft de steun van 37 procent van de kiezers, terwijl de belangrijkste oppositiepartij niet verder komt dan 13 procent.
Oppositieleider Edano van de Democratische Partij Japan verwijt Abe dat vooral de rijken en de grote bedrijven van zijn economisch beleid profiteren, en dat de Democraten voor de middenklasse opkomen.