Een gescheurd borstimplantaat van fabrikant PIP

Borstimplantaten voortaan online geregistreerd

Plastisch chirurgen beginnen in januari met het landelijk registreren van borstimplantaten. In het register is te zien wie, wanneer, welk implantaat heeft gekregen en ook of het er weer uit is gehaald, zegt de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC). Zo kunnen implantaten die problemen veroorzaken eerder worden opgespoord.

Cardiologen en orthopeden hebben al langer zo'n landelijke implantatenregister.

Bestuurslid Hinne Rakhorst van de NVPC zei op Radio 1: "Ziekenhuizen documenteren nu wel wie welk borstimplantaat krijgt, maar er is geen landelijke online database. Dus als een ziekenhuis of een kliniek failliet gaat, raakt de registratie zoek." Hij benadrukt dat het landelijke register streng wordt beveiligd.

Minister Schippers is al langer bezig met het opzetten van een register. Ze bereidt een wet voor waarin artsen verplicht worden alle implantaten te registreren.

PIP

Aanleiding voor het registratiesysteem is de affaire met PIP-implantaten. Die hadden een grote kans op scheuren en lekken door het gebruik van goedkope, industriële siliconen. In Nederland kregen tussen de 1000 en 1400 vrouwen PIP-implantaten. Omdat zij nergens geregistreerd stonden, was het niet eenvoudig die vrouwen te bereiken en te waarschuwen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl