NOS Schaatsen

42-jarige Pechstein wint 5.000 meter in Seoul

Claudia Pechstein heeft bij de wereldbekerwedstrijd in Seoul verrassend de 5.000 meter op haar naam geschreven. De 42-jarige Duitse was met 7.07,77 liefst 5,31 seconden sneller dan nummer twee Martina Sábliková. Pechstein vierde de zege uitbundig.

Tien jaar geleden werd in Seoul voor het laatst een groot toernooi georganiseerd. Destijds stonden de WK afstanden op het programma. Pechstein werd toen derde op de 5.000 meter in 7.13,42. Een tijd waarmee ze vrijdag derde zou zijn geworden.

Veel toeschouwers op tribune

"Tot ziens in Seoul! We hopen op veel gejuich", twitterde Sven Kramer afgelopen week in het Koreaans. De oproep van Kramer had succes. Er zaten naar schatting 1.500 tot 2.000 toeschouwers op de tribune van de Taerung Indoor Ice Rink.

De Zuid-Koreaanse schaatsfans zagen dat er geen enkele Nederlandse vrouw op het podium eindigde. De Canadese Ivanie Blondin finishte als derde in 7.14,53. Diane Valkenburg was de beste Nederlandse. Op ruim drie seconden van Blondin eindigde zij op de vierde plaats. Jorien Voorhuis werd vijfde in 7.19,54.

Yvonne Nauta mocht tegen de Tsjechische Anna Chernova beginnen in de eerste rit. Ze finishte in 7.22,61 en dat was tot en met de vierde rit de snelste tijd. Nauta, die vorige week nog op het ijs stond in Dronten bij de Holland Cup, had het zwaar op het Zuid-Koreaanse ijs. De laatste vier rondes moest ze veel inleveren en ze eindigde met een slotronde van 38,6.

B-groep

Eerder op de dag werd er gereden in de B-groep. Twee Nederlandse vrouwen kwamen daar in actie. Rixt Meijer werd op 1,57 seconden tweede achter de Russische Olga Graf. Ze finishte in 7.16,88. Lisa van der Geest eindigde als zevende in 7.30,55.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl