NOS Nieuws

Laatste Fokkers weg bij Defensie

  • Dick Drayer

    Correspondent Curaçao

  • Dick Drayer

    Correspondent Curaçao

Laatste Fokkers weg bij Defensie

De laatste twee Fokkers van Defensie zijn weg. De toestellen zijn verkocht aan Peru. Dinsdag vertrokken ze uit Nederland om op donderdag vanaf Curaçao het Koninkrijk te verlaten.

De twee Fokker-50-vliegtuigen deden sinds 1996 dienst bij de Koninklijke Luchtmacht. Ze werden destijds aangekocht in een poging nog iets te redden bij de noodlijdende vliegtuigbouwer. In 2009 zette Defensie ze in de verkoop.

In 2010 waren al vier Fokker F60's aan de marine van Peru verkocht. Met de levering van deze laatste twee toestellen aan Peru komt een einde aan een lange geschiedenis waarin de Nederlandse vliegtuigbouwer en Defensie innig samenwerkten. Nog nooit had de luchtmacht geen Fokker-vliegtuigen in haar vloot.

Twee Nederlandse Fokker 50-piloten vlogen deze week mee als veiligheidsadviseur, want de toestellen zijn formeel overgedragen aan de Peruaanse marine.

De Fokker-vliegtuigen zijn al in 2010 door de Koninklijke Luchtmacht buiten dienst gesteld. Wel heeft een aantal piloten elke drie maanden ermee gevlogen om ze vliegwaardig te houden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl