NOS Nieuws

Kerstbomen dit jaar niet duurder

Kerstbomen dit jaar niet duurder

Voor het eerst sinds jaren zijn er dit seizoen voldoende kerstbomen voor de Nederlandse markt. Prijsverhogingen als de afgelopen jaren zijn daarom niet te verwachten, zeggen kenners van de markt.

Naar verwachting worden dit jaar zo'n 2,5 à 3 miljoen echte kerstbomen verkocht. "De prijzen zullen stabiel zijn", zegt zowel inkoper Stanley Greeven van tuincentrum Intratuin als Gerrit Tessemaker van handelskwekerij De Buurte in Oene.

Het is een hele kunst om vraag en aanbod in balans te brengen. "De consument blijft grillig en wij werken eigenlijk acht tot tien jaar vooruit. Weet jij wat mensen willen in 2022? Een blauwspar of een groene kerstboom? Een boom van anderhalve meter of hebben ze er liever ééntje van twee meter? Ik weet het niet. Het blijft een gok", aldus Tessemaker. "Maar jaren geleden hebben we blijkbaar genoeg bijgeplant."

Gerrit Tessemaker van kwekerij De Buurte.

Behalve de specifieke wensen zijn er ook nog incidenten die de markt beïnvloeden. "Na de cafébrand in Volendam bijvoorbeeld waren opeens de bomen van 2 à 2,5 meter uit. Geen verzorgingshuis wilde meer zo'n grote boom hebben. Bleven we met duizenden exemplaren zitten."

Intratuin heeft met 54 vestigingen in ons land een geschat marktaandeel van tussen de 15 en 20 procent. Tweederde van die bomen komt uit Denemarken. Greeven: "De populairste bomen zijn die tussen 1,5 en 2 meter. Daarvoor willen we maximaal 30 euro betalen, dat is de grens. Als het duurder is, beginnen mensen te mopperen."

Greeven en Tessemaker zien de laatste jaren de verkoop van echte bomen weer iets toenemen. "D'r gaat toch ook niks boven een echte boom, die lekker ruikt", zegt Tessemaker niet zonder eigenbelang. "En met die naalden in het tapijt; romantisch."

Glashelder

Maar volgens marktonderzoeker GfK is de trend al jaren glashelder: het marktaandeel van de kunstboom groeit gestaag. 73 procent van de Nederlandse huishoudens zette vorig jaar een kerstboom in huis. 28 procent had een echte kerstboom en bij 47 procent ging het om een kunst-variant. Twee procent van de Nederlandse gezinnen had zowel een echte als een kunstboom in huis.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl