Advocaat Walter van Steenbrugge behartigt de belangen van de jonge voetballer
NOS Voetbal

'Anderlecht moet zich schamen'

"Het ruikt een beetje naar handel met kinderen." Het zijn de woorden van advocaat Walter van Steenbrugge, die de belangen van Jason Eyanga-Lokilo behartigt. De jonge voetballer (16) van Anderlecht kwam vandaag groot in het nieuws.

Volgens de Belgische topclub is er een intentieverklaring gesloten met de ouders, toen het voetballertje nog maar twaalf jaar oud was. De afspraak was dat hij een profcontract zou tekenen op zijn zestiende. In ruil daarvoor kregen de ouders 75.000 euro.

Maar nu Eyanga-Lokilo zestien jaar is, weigert hij een contract bij Anderlecht te tekenen. Hij wil naar het buitenland en loopt stage bij het Italiaanse Atalanta Bergamo.

Van Steenbrugge: "Anderlecht eist nu 450.000 euro van de ouders. Dat is een fabelachtige som, waarvan men beweert dat dat zou overeenstemmen met de opleidingskosten. Dat lijkt mij een brug te ver."

Het is een totaal, volstrekt, volkomen nietige overeenkomst.

Walter van Steenbrugge, advocaat

Volgens Van Steenbrugge hebben Anderlecht en de ouders een zogenaamde 'sterkmakingsovereenkomst' gesloten. "Ik dacht dat dergelijke overeenkomsten alleen werden gesloten bij onroerende goederen. Maar niet over kinderen van twaalf jaar. En daar knelt natuurlijk het schoentje. Je sluit geen contracten met minderjarige kinderen als 'voorwerp'."

De advocaat erkent dat de ouders van Eyanga-Lokilo niet handig hebben gehandeld in het verleden. "Maar het werd natuurlijk heel aanlokkelijk voorgesteld. Men zag al een kleine Ronaldo of kleine Messi in hem toen hij zeven jaar oud was. Het wordt door mij niet ontkend dat de ouders met hun portemonnee hebben gedacht. Ik heb ook tegen ze gezegd dat het hier om een totaal, volstrekt, volkomen nietige overeenkomst gaat."

Oplossing

Van Steenbrugge hoopt dat de zaak met een sisser afloopt. Volgens hem moet de situatie worden teruggedraaid, zoals voor het contract het geval was. "Dat betekent ook dat de ouders het geld dat destijds werd gegeven door Anderlecht terug moeten geven. Over kinderen sluit je geen dergelijke koopwaarovereenkomsten."

"Maar de club moet natuurlijk het schaamrood op de wangen krijgen, door dergelijke eisen te stellen. Het is nog een jonge knaap, hij is pas zestien. Ik hoop niet dat het door de hele hetze verkeerd afloopt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl