"Het werk van een Kamervoorzitter is ingewikkeld en publiciteitsgevoelig"
NOS Nieuws

OR Tweede Kamer voelde zich geïntimideerd

De Ondernemingsraad en het ambtelijk management van de Tweede Kamer hebben ruzie over de ondersteuning van Kamervoorzitter Van Miltenburg en het Presidium van de Tweede Kamer. Dat werd duidelijk bij de zitting van de Ondernemingskamer bij het Gerechtshof Amsterdam.

Het management wil een speciaal Stafbureau oprichten "omdat de noodzaak is ontstaan van speciale ondersteuning van de Kamervoorzitter", aldus advocaat Van Zanten namens het management. Het gaat om secretaresses, adviseurs en persvoorlichters. De OR vindt dat daar de noodzaak niet van is aangetoond en vreest voor de banen van het huidige personeel. "Een deel van de taken verdwijnt via de achterdeur naar het Stafbureau", zegt advocaat Brouwers-Wozniak.

Geïntimideerd

De leden van de OR verklaarden: "Toen wij niet akkoord gingen zei het managementteam: 'We blijven net zolang zitten totdat jullie dat advies intrekken, dit beschadigt de Kamervoorzitter en dit beschadigt de organisatie.' Wij voelden ons geschoffeerd en geïntimideerd."

Volgens de advocaat van het Tweede Kamermanagement was deze houding te verklaren: "Het managementteam voelde de hete adem van de Kamervoorzitter in de nek. Men dacht: als we dit niet goed regelen, lopen we het risico dat de politieke leiding van de Tweede Kamer meer grip gaat proberen te krijgen op de ambtelijke organisatie."

De medewerkers in het gebouw van de Tweede Kamer en de gekozen Kamerleden met hun eigen personeel, zijn formeel van elkaar gescheiden. De belangrijkste taak van het 'gewone' personeel is de beveiliging, administratie, catering, ICT, voorlichting te verzorgen voor de 150 Kamerleden. Zij hoeven zich niets aan te trekken van verkiezingen, belangen van politieke partijen, politieke crises en dergelijke.

Andere tijden

"Alle Kamervoorzitters van de afgelopen jaren hebben behoefte gehad aan professionele ondersteuning. Ook ministers hebben steeds meer behoefte gekregen aan persoonlijke begeleiding op communicatiegebied. Ze zijn steeds meer in de publiciteit. De tijden zijn veranderd, de omgeving is veranderd", zegt advocaat Van Zanten van het management.

De OR-leden stellen dat daar best over te praten zou zijn geweest, maar dat de reorganisatie achter hun rug om in gang is gezet. "Op 11 augustus 2014, op de eerste dag van de vakantie van de OR-voorzitter, neemt het management ineens het besluit om het Stafbureau voor de Kamervoorzitter en het Presidium op te richten."

Hart van de democratie

Advocaat Brouwers-Wozniak: "In de Tweede Kamer klopt het hart van de democratie, helaas geldt dat niet voor de medezeggenschap van de medewerkers."

"Niemand verliest hierdoor zijn positie. Er komen juist banen bij. Alleen de OR maakt zich hier druk om. De andere personeelsleden vinden het Stafbureau een goed idee of staan er onverschillig tegenover", verdedigt Van Zanten de beslissing.

Over zes weken doet de rechter uitspraak.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl