Onderzoeker Erik Frijlink
NOS Nieuws

Pluimvee ruimen? Vaccineren kan ook

De pluimveesector was deze week heel tevreden dat de vogelgriepuitbraak de kop was ingedrukt door de efficiënte ruiming van het besmette bedrijf in Hekendorp. Maar nu blijkt ook een bedrijf in Ter Aar besmet. Weer moeten er tienduizenden kippen worden gedood. Is dat wel de beste manier om de ziekte tegen te gaan?

Juist deze week werd bekend dat vaccineren ook kan. Nederlandse onderzoekers zijn er als eersten in geslaagd een vaccin te ontwikkelen dat grootschalig kan worden toegediend. Een van de onderzoekers, hoogleraar Farmaceutische Technologie en Biofarmacie Erik Frijlink, legt uit dat vaccineren een betere manier is om uitbraken van vogelgriep te voorkomen.

Het vaccin is ontwikkeld op basis van H5N1, maar de techniek is ook toepasbaar voor H5N8, het 'Hekendorpse' virus.

Met een vaccin zijn kippen en ander pluimvee resistent te maken tegen besmetting door wilde vogels, die de vermoedelijke bron zijn van het voor pluimvee zeer besmettelijke griepvirus H5N8. Ruimen helpt voorkomen dat de ziekte zich van boerderij naar boerderij verplaatst, maar de oorspronkelijk bron wordt daarmee niet aangepakt.

Het nieuwe vaccin is ongevaarlijk voor mensen.

Onderzoeker Erik Frijlink

Het vaccin is op verzoek van het ministerie van Economische Zaken en Landbouw ontwikkeld door de Rijksuniversiteit Groningen, het UMC Groningen, het Centraal Veterinair Instituut in Lelystad en de Rijksuniversiteit Utrecht.

"Het nieuwe vaccin bevat alleen dode virusdeeltjes, waardoor het ongevaarlijk is voor mensen", zegt Frijlink. Zo'n vaccin was er al, maar dat moet via injectie worden toegediend. Op een bedrijf met tienduizenden dieren of zoals in Hekendorp met 150.000 dieren is dat onmogelijk. Met het nieuwe vaccin kan dat wel. De toediening gebeurt door verneveling. Daarbij wordt het vaccin als fijne poederdeeltjes in de stal gespoten. De kippen ademen het gewoon in.

Onderzoeker Erik Frijlink

Het massaal doden van pluimvee is op den duur maatschappelijk niet houdbaar.

Onderzoeker Erik Frijlink

Frijlink geeft toe dat vaccineren voorlopig niet aan de orde is. Het mag in principe sinds 2007 van de EU, maar de pluimvee-bedrijven willen er niet aan omdat het zeer nadelig zou zijn voor de export. Duitsland bijvoorbeeld wil geen eieren en vlees van gevaccineerde kippen.

De reden om vlees van gevaccineerde kippen af te wijzen is dat niet te zien zou zijn of de betreffende kippen gevaccineerd waren of besmet met levende virussen. Met de nieuwe methode is dat volgens Frijlink wel te zien.

Dat er toch onderzoek naar vaccineren is gedaan, heeft volgens Frijlink een duidelijke reden. "Het massaal doden van pluimvee is op den duur maatschappelijk niet houdbaar." Vaccineren is dus een oplossing voor de langere termijn.

Jaarlijkse vaccinatie

Het is mogelijk bij een uitbraak snel tot massale vaccinatie over te gaan. Maar Frijlink zou ervoor zijn alle pluimvee jaarlijks te vaccineren. "Net zoals nu kwetsbare groepen mensen een jaarlijkse griepprik krijgen."

Overigens benadrukt hij dat het probleem niet zozeer in Europa ligt, maar in Oost-Azië. Om uitbraken van gevaarlijke varianten van de vogelgriep te voorkomen zou daar massaal gevaccineerd moeten worden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl