Vuurgevechten in het oosten van Oekraïne zijn er vrijwel dagelijks
NOS Nieuws

VN: totale wetteloosheid in Oost-Oekraïne

Burgers worden er gedood, gemarteld, onterecht vastgezet en verdwijnen spoorloos. In Oost-Oekraïne heerst totale wetteloosheid, concludeert de VN-mensenrechtencommissie in een onderzoeksrapport.

De commissie onderzocht de periode na het staakt-het-vuren van 5 september. Sindsdien zijn er 957 doden gevallen. Dat betekent 13 doden per dag. Voor de periode van half april tot 18 november staat het dodental op 4317.

Het geweld heeft een grote vluchtelingenstroom veroorzaakt van bijna een miljoen mensen. Op 18 september waren er 275.489 mensen gevlucht binnen Oekraïne zelf, op 19 november stond de teller op 466.829, blijkt uit gegevens van de Oekraïense autoriteiten. Nog eens een half miljoen mensen is naar het buitenland gevlucht, het leeuwendeel naar Rusland.

Russische militairen

De VN beschuldigt zowel de opstandelingen in het oosten als de regering in Kiev van het schenden van de mensenrechten. Maar niet alleen deze twee partijen treffen blaam: "De voortdurende aanwezigheid van grote hoeveelheden geavanceerde wapens en de aanwezigheid van buitenlandse strijders, inclusief militairen uit Rusland, beïnvloeden rechtstreeks de mensenrechtensituatie in het oosten van Oekraïne."

Vandaag maakte de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) bekend dat een konvooi gisteren in Oost-Oekraïne is beschoten. Dat gebeurde bij het stadje Mariinka, niet ver van Donetsk. Er vielen geen slachtoffers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl