Minister Kerry, hier met zijn Franse ambtgenoot Fabius, gaat vanavond naar Wenen voor gesprekken met Iran
NOS Nieuws

Atoomdeal met Iran nog niet in zicht

De onderhandelingen in Wenen over het nucleaire programma van Iran verlopen stroef. Diplomaten zeggen tegen persbureau Reuters dat de deadline voor een akkoord vanwege "scherpe meningsverschillen" mogelijk wordt verschoven naar maart.

De Amerikaanse minister Kerry reist vanavond van Parijs naar Wenen om zich aan te sluiten bij de gesprekken. Bij het overleg in de Oostenrijkse hoofdstad zijn behalve Iran de Verenigde Staten, Frankrijk, Groot-Brittannië, Duitsland, Rusland en China aanwezig.

Hoe lang Kerry in Oostenrijk blijft, is niet duidelijk. "Een vertrekdatum uit Wenen is nog niet vastgesteld", aldus een woordvoerder van het State Department.

Sancties

Het Westen wil dat Iran zijn nucleaire programma afbouwt omdat het vreest dat Teheran kernwapens wil produceren. Iran, dat stelt dat het kernprogramma slechts vreedzame doeleinden heeft, wil bereiken dat de sancties tegen het land worden versoepeld.

Waar de knelpunten liggen, is niet duidelijk. Er zou onder meer een conflict zijn over de duur van een eventuele deal. Westerse landen willen naar verluidt dat Iran zichzelf beperkingen oplegt voor zeker twintig jaar, maar Teheran zou denken aan een periode van maanden of hooguit enkele jaren.

De Britse minister van Buitenlandse Zaken, Philip Hammond, zei gisteren dat hij er niet van uitgaat dat maandag alles op papier staat. "Maar als we voortgang boeken, kunnen we de deadline mogelijk verschuiven om alsnog tot een definitief akkoord te komen", voegde hij eraan toe.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl