Theo van Seggelen
NOS Voetbal

Handelt Anderlecht immoreel met voetbaljeugd?

Reacties als "Dit heeft veel weg van kinderhandel" en "We wisten al langer dat voetbalclubs bezig zijn met een levendige handel in kleine kinderen" zetten de toon rond de opmerkelijke zaak die zich momenteel afspeelt in België rond jeugdvoetballer Jason Eyanga-Lokilo. Voetbalclub Anderlecht heeft een rechtszaak aangespannen tegen de ouders van de 16-jarige Eyanga-Lokilo teneinde hem aan zijn 'contractuele' verplichtingen te houden.

Theo van Seggelen, secretaris-generaal van de internationale spelersvakbond FIFPro en de Belg Stijn Boeykens, voorzitter van de Belgische spelersvakbond ACV Sporta, vinden de zaak rond de jongen schandelijk.

Toen ­Eyanga-Lokilo 12 jaar was, tekenden zijn ouders een intentieverklaring bij Anderlecht. Daarin beloofden zij dat hun zoon op zijn 16de een profcontract zou tekenen bij de Brusselse club. Zou hij dat nalaten, dan moesten de ouders een boete van 450.000 euro betalen.

Bij het ondertekenen van de verklaring ontvingen de ouders van Anderlecht al een bedrag van 75.000 euro. Nu, vier jaar na de afspraak met Anderlecht, wil de jongen niet meer bij Anderlecht blijven. Anderlecht vindt dat er sprake is van contractbreuk en eist daarom de 450.000 euro op.

Dit heeft veel weg van kinderhandel

Stijn Boeykens, voorzitter Belgische spelersvakbond ACV Sporta

"We horen natuurlijk steeds vaker dat er tussenpersonen zijn die ouders benaderen met een aantrekkelijk geldbedrag", vertelt Van Seggelen. "Die willen hun kinderen op een zo jong mogelijke leeftijd aan de club binden. Maar dit is wel een uniek geval. Zeker omdat die jongen nu ook zelf bepaalt niet meer bij Anderlecht te willen spelen."

De Belgische evenknie van Van Seggelen, Stijn Boeykens, vindt de handelswijze van Anderlecht in deze zaak belachelijk. "Ze zetten hun goede naam op het spel. Anderlecht zegt nu deze zaak te beschouwen als een testcase, om te kijken of zij juridisch in het gelijk worden gesteld. Maar dit zijn natuurlijk gewoon dubieuze praktijken. Immoreel en ethisch niet verantwoord."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl