NOS NieuwsAangepast

Verzoek om arrestatie Wirajuda afgewezen

De rechtbank in Den Haag heeft de eis afgewezen om de oud-minister van Buitenlandse Zaken van Indonesië te arresteren. Hasan Wirajuda is op dit moment in Nederland en de regering in ballingschap van de Republiek der Zuid-Molukken (RMS) eiste in een kort geding dat de oud-minister gearresteerd zou worden.

Volgens de RMS is hij medeverantwoordelijk voor mensenrechtenschendingen op de Molukken in 2003 en 2007.

Staatsbezoek

Begin vorige maand werd een gepland staatsbezoek van de Indonesische president Yudhoyono aan Nederland op het allerlaatste moment afgezegd, omdat de RMS zijn arrestatie eiste. RMS-president John Wattilete zei toen dat Yudhoyono aanhangers van de RMS laat opsluiten en martelen. De RMS verloor het kort geding.

Wattilete zegt niet verrast te zijn door de uitspraak. "Die komt niet onverwacht, maar toch zien we het als een overwinning", zegt Wattilete. "Het laat zien dat geen van de mensen die verantwoordelijk zijn voor schending van de mensenrechten vrijuit kan gaan. Ze zullen altijd hinder van ons ondervinden."

'Intern probleem'

De Indonesische oud-minister is sinds maandag in Nederland. Hij noemt de kwestie rond de rechtszaak een "intern probleem". Gisteren zei hij al zich geen zorgen te maken om de uitspraak van de rechtbank.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl