Het financiele district van Londen
NOS Nieuws

EU-adviseur: handhaaf lagere bonus bankiers

Het bonusplafond dat de Europese Unie vorig jaar heeft ingesteld, voldoet aan alle juridische eisen. Dat staat in een advies van de advocaat-generaal aan het Hof van Justitie van de EU. De kans is groot dat het hof dat advies opvolgt.

In Groot-Brittannië zal dat slecht vallen. Londen had bezwaar gemaakt tegen de nieuwe regels omdat die verplichten tot openbaarmaking van bonussen. Dat vindt de regering in strijd met het recht op privacy. Ook wordt gevreesd dat de regels ertoe leiden dat bankiers verhuizen buiten Europa.

De nieuwe regels schrijven voor dat een bonus voor een bankier niet hoger mag zijn dan het basissalaris of twee keer dat bedrag na toestemming van de aandeelhouders. De maatregel werd ingesteld na de financiële crisis van 2008 omdat hoge bonussen ertoe geleid zouden hebben dat bankiers grote risico’s namen.

Nederland

In Nederland zijn de regels voor bonussen strenger dan Europa. En ze worden nog verder aangescherpt: vanaf volgend jaar mag de bonus van een Nederlandse bankmedewerker niet hoger zijn dan eenvijfde van het vaste salaris.

De Nederlandse banken vinden het maar niks. Ze stellen dat de strengere regels hun concurrentiepositie kan verzwakken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl