Syrische vluchtelingen begin deze maand in de buurt van de grensovergang bij Kobani
NOS Nieuws

Amnesty slaat alarm om vluchtelingendrama Turkije

De stroom van Syrische vluchtelingen naar Turkije heeft volgens Amnesty International geleid tot een enorme crisissituatie. In het grensgebied zijn vluchtelingen gedwongen terug te keren en hebben grenswachten zeker zeventien vluchtelingen doodgeschoten, schrijft de mensenrechtenorganisatie in een rapport.

Volgens Amnesty heeft Turkije grote problemen om honderdduizenden vluchtelingen te voorzien van de meeste basale behoeften. Dat heeft tot gevolg dat veel van hen in de steek zijn gelaten en nu moeten leven in armoede.

De humanitaire hulp van de internationale gemeenschap is schrikbarend weinig geweest, maar Turkije moet ook meer doen.

Andrew Gardner, Amnesty International

Turkije kwam vooral in september zwaar in de problemen. Een enorme vluchtelingenstroom trok naar de grens om asiel aan te vragen. In drie dagen tijd kwamen 130.000 mensen de grens over. "Dat is meer dan in drie jaar tijd in de hele Europese Unie", aldus Amnesty.

Volgens onderzoeker Andrew Gardner van Amnesty gaat het te ver om alleen Turkije aan te spreken op de crisissituatie. Hij vindt dat rijke landen in Europa moeten bijspringen. "De humanitaire hulp van de internationale gemeenschap is schrikbarend weinig geweest", stelt hij. "Maar Turkije moet ook meer om hulp vragen."

900 kilometer, twee grensposten

Gardner is verder kritisch op Turkije. Dat land zegt vluchtelingen uit Syrië toe te laten, maar in werkelijkheid gebeuren andere dingen, zegt hij. "Veel vluchtelingen worden terug naar de oorlog in Syrië gestuurd, soms zelfs terwijl ze onder vuur worden genomen."

Dat gebeurde op plekken waar geen grensposten waren ingericht. Over een lengte van 900 kilometer heeft Turkije twee grensposten waar vluchtelingen terechtkunnen. Volgens Amnesty is het voor veel van hen te onveilig om naar een van die overgangen te reizen. Daarom steken ze op andere plekken de grens over.

Veel vluchtelingen worden teruggestuurd, soms zelfs terwijl ze onder vuur worden genomen.

Andrew Gardner, Amnesty
  • AFP
    Syrische kinderen in het vluchtelingenkamp in de stad Suruc, vlak bij de grensovergang
  • AFP
    Het vluchtelingenkamp in Suruc in Turkije, in de buurt van Kobani in Syrië
  • AFP
    Syrische kinderen krijgen les in een van de kampen
  • AFP
    Koerdische vluchtelingen uit Syrië in een van de 22 kampen
  • EPA
    Een Syrische vluchteling met haar kind in Istanbul
  • EPA
    Syrische kinderen bij een vervallen huis in Istanbul

Voor de groepen die erin slagen Turkije in te komen zijn er 22 vluchtelingenkampen. Daarin verblijven momenteel 220.000 vluchtelingen. Meer plek is er niet. Daardoor zijn ruim 1,3 miljoen mensen op zichzelf aangewezen.

De Turkse regering zegt dat zo'n 200.000 mensen van die groep hulp krijgen van mensenrechtenorganisaties.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl