In oktober vonden 1000 mensen een baan
NOS Nieuws

Werkloosheid daalt nauwelijks

De werkloosheid is in de maand oktober nauwelijks veranderd. Het aantal geregistreerde werklozen nam heel licht af met 1000. Het aantal mensen dat nu zonder werk zit komt uit op 627.000 en dat is 8 procent van de beroepsbevolking.

De daling van het aantal werklozen gaat wel steeds langzamer. Dat komt ook doordat meer mensen zich op de arbeidsmarkt aanbieden. Naast werklozen zijn dat bijvoorbeeld mensen die een tijdlang niet op zoek waren naar een baan en dus ook niet als werkloos geregistreerd stonden. Die mensen melden zich nu weer, vinden al dan niet een baan, maar daardoor daalt de werkloosheid niet noemenswaardig.

Volgens het CBS stroomden de laatste drie maanden gemiddeld 13.000 mensen per maand de arbeidsmarkt op. Daardoor steeg ook de omvang van de werkzame beroepsbevolking.

Uitkeringen

Het aantal WW-uitkeringen is ongeveer gelijk gebleven. Momenteel hebben 419.000 mensen een uitkering. In oktober kregen vooral meer jongeren een uitkering, 3 procent meer dan de maand ervoor. Dat komt vooral doordat de zomerperiode voorbij is en dus veel vakantiebaantjes in de horeca en in de landbouw ophouden.

Bij het onderwijs daalde het aantal uitkeringen juist. Logisch, gezien de start van het nieuwe schooljaar. Ook 55-plussers vroegen vaker een uitkering aan. In de andere leeftijdsgroepen vond een lichte daling plaats.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl