OVSE-auto's in Donetsk
NOS Nieuws

OVSE-konvooi beschoten in Oekraïne

In Oost-Oekraïne is een konvooi van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa beschoten. Dat gebeurde gisteren bij het stadje Mariinka, dat in gebied ligt dat onder controle staat van de Oekraïense regering, meldt de OVSE in een persbericht.

Het konvooi was met twee wagens op weg naar Donetsk toen op 80 meter afstand een vrachtwagen stopte met twee verticale witte strepen erop. In de truck zaten twee mensen die een uniform en een helm droegen.

Twee kogels

Een van hen vuurde twee kogels af op de OVSE-wagens. Ze misten het konvooi op twee meter, zegt de OVSE. Het konvooi vertrok direct.

De OVSE laat zich niet uit over wie achter de beschieting zou zitten, maar Russische media maken uit het persbericht op dat de schutters Oekraïense militairen waren.

Strepen

Correspondent Geert Groot Koerkamp zegt dat er inderdaad Oekraïense legervoertuigen zijn met witte strepen. "Maar dit zou ook materieel kunnen zijn dat is buitgemaakt door de tegenpartij."

Het hoofd van de OVSE-missie in Oekraïne, de Turkse diplomaat Artakan, zei vanmiddag op een persconferentie dat hij over de kwestie contact heeft gehad met de Oekraïense autoriteiten. Die hebben volgens hem beloofd samen met de OVSE de zaak te onderzoeken.

Berging

De beschieting was buiten het gebied waar Nederlanders bezig zijn met het bergen van het ramptoestel MH17. Vandaag is het bergingsteam weer aan het werk gegaan, voor de vijfde dag op rij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl