De Koopgoot in Rotterdam vlak voor Sinterklaas
NOS Nieuws

Vertrouwen en uitgaven consumenten dalen

Huishoudens hebben in de maand september minder uitgegeven. Vooral aan kleding en schoenen werd minder besteed. Ook op gas en benzine werd bezuinigd. Meubels en elektronica werden wel meer gekocht.

Het vertrouwen van consumenten in de economie en de eigen portemonnee is ook weer gedaald. In november zakte het vertrouwen weg naar min 8. In oktober was het vertrouwen nog iets toegenomen. De spanningen in de wereld en zorgen over de eigen baan drukken het sentiment, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Consumenten zijn vooral pessimistisch over de Nederlandse economie en de werkgelegenheid. Over hun eigen financiële situatie en de bereidheid om grote aankopen te doen, zoals een wasmachine, zijn consumenten nog net zo somber als in de maanden ervoor.

Waterstanden

Het consumentenvertrouwen lijkt een beetje op waterstanden, met hoog en laag peil. De indicator meet het saldo tussen positieve en negatieve antwoorden op vragen als hoe men terugkijkt en vooruitkijkt op de economie, hoe men de eigen financiële situatie beoordeelt en of men bereid is tot het doen van grote aankopen.

De laatste keer dat het consumentenvertrouwen in de plus stond was in 2006 en 2007, vlak voor de financiële crisis uitbrak.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl