Burgemeester Van der Kluit van Nederlek leest de eerste voorlopige uitslagen voor
NOS Nieuws

Landelijke politici tevreden met uitslag

Landelijke politici zijn over het algemeen tevreden met de eerste uitslagen van de gemeenteraadsverkiezingen. De leiders van D66, SP, CDA, PvdA en SGP zijn blij met het aantal stemmen dat ze hebben gekregen. Maar ze benadrukken ook dat de uitslagen niet één op één naar de Haagse politiek kunnen worden vertaald.

De SP doet het goed in de drie gemeenten waar ze aan de verkiezingen meedeed. In Spijkenisse en Den Bosch boekt de partij naar verwachting winst. In Oss verliest de partij de eerste plek. "Het is overal erg spannend, maar volgens mij doen we het op alle drie de plekken erg goed", zegt partijleider Roemer.

"Het is overal erg spannend"

Ik kan dit wel naar me toetrekken, maar dat zou niet eerlijk zijn ten opzichte van de mensen die er lokaal hard aan gewerkt hebben.

SP-leider Roemer

Hij benadrukt dat de verkiezingen vooral over lokale thema's zijn gegaan. "De verkiezingen zijn te klein om te zeggen of de kiezer het kabinet afrekent of niet. Ik kan dit wel naar me toetrekken, maar dat zou niet eerlijk zijn ten opzichte van de mensen die er lokaal hard aan gewerkt hebben."

CDA-leider Buma sluit zich daarbij aan. "Vooral voor de gemeenten waar gestemd is, bepaalt dit de toekomst voor de komende vier jaar. Daar gaan deze verkiezingen over." Ook hij is tevreden met het aantal zetels dat zijn partij lijkt te krijgen. "Een opsteker en een mooie startpositie voor de provinciale verkiezingen in maart."

De PvdA noemt de uitslagen "boven verwachting". "We doen het beter dan landelijke prognoses en de uitslag van afgelopen maart", laat partijvoorzitter Spekman weten. "De stem van de kiezer sterkt ons door te gaan op de ingeslagen route. Een uitslag die laat zien dat de PvdA door te knokken de weg naar boven heeft weten te vinden."

"Bepalend voor de toekomst van deze gemeenten"

Met de inzet van lokale afdelingen zorgen we voor een herkenbare en betrouwbare partij voor de kiezer.

D66-leider Pechtold

Voor D66 ziet het ernaar uit dat ze de grootste partij van Den Bosch gaan worden. "Je moet zorgen voor een verantwoorde en stabiele partij. Met de inzet van lokale afdelingen zorgen we voor een herkenbare en betrouwbare partij voor de kiezer", zegt partijleider Pechtold.

Ook hij zegt dat de uitslagen niet landelijk gezien kunnen worden. "Politici die zeggen dat ze niet naar de uitslagen kijken, die liegen. Alle Haagse collega's zijn in het land. Natuurlijk zijn de uitslagen mooi voor winnaars, maar ik denk niet dat je ze kan doorvertalen naar Haagse verhoudingen."

De VVD heeft het in de twee grootste steden goed gedaan. "In Alkmaar hebben we een zetel erbij en in Den Bosch lijken we net niet de grootste partij te worden'', zegt campagneleider Klaas Dijkhoff. "Het is mooi dat veel kiezers het harde werken van de VVD'ers herkend hebben en hun vertrouwen opnieuw aan de partij hebben gegeven."

In Krimpenerwaard lijkt het erop dat er meer mensen op de SGP hebben gestemd dan bij de vorige verkiezingen. "De SGP zou de tweede partij kunnen worden. Dat geeft ruim water onder de boot in de aanloop naar de verkiezingen voor de Eerste Kamer", zegt SGP-Kamerlid Dijkgraaf.

"D66 herkenbare en betrouwbare partij"

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl