NOS Schaatsen

Coachen in Korea valt Bouwman niet mee

Bouwman zoekt mix tussen Koreaans en Nederlands systeem

Erik Bouwman werd afgelopen zomer benoemd tot hoofdcoach van de nationale schaatsploeg van Zuid-Korea. De voormalige coach van Jong Oranje wil in het Aziatische land "de juiste mix creëren tussen het Koreaanse systeem en het Nederlandse systeem", maar dat gaat nog lang niet van een leien dakje.

Voor de 41-jarige Bouwman is het een geweldige uitdaging: hoofdcoach zijn van het grote schaatsland Korea, waar over vier jaar ook nog eens de Olympische Spelen worden gehouden. Hij werd afgelopen zomer benaderd, toen hij midden in de voorbereiding was op het nieuwe seizoen van Jong Oranje. De Koreanen wilden Bouwman mede vanwege de grote successen van de Nederlandse schaatsers op de Olympische Spelen in Sotsji.

Maar een andere werkwijze invoeren bij de Koreaanse schaatsers, dat is niet zo makkelijk. "Het enige dat ik kan doen, is mijn visie uitleggen en mijn analyses maken. En ook eisen dat er dingen gaan veranderen", vertelt Bouwman in Seoul. "Alleen is het wel moeilijk dat je op de baan soms het gevoel hebt dat iedereen je met argusogen aankijkt."

'Korean Style'

Veel Zuid-Koreanen vinden een buitenlandse coach namelijk helemaal niets. Zij houden niet van verandering en willen alles liever bij het oude houden. "Dat is de 'Korean Style', dat hoor je heel vaak", constateert Bouwman. "En daar loop ik nu tegenaan."

"Het grote probleem is dat ik pas heel laat ben ingestroomd en de hele zomer heb gemist. En dat er nu toch wel naar mij gekeken wordt. Terwijl je eigenlijk kampioen wordt in de zomer. Alle fysieke systemen train je in de zomer en dat is heel lastig te repareren in de winter."

Vrijdag, zaterdag en zondag is in Seoul de tweede wereldbekerwedstrijd van het seizoen. Alle ritten zijn live te volgen via NOS.nl.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl