De terugkeer van bondscoach Stephen Keshi werd geen succes
NOS Voetbal

Titelverdediger Nigeria niet naar Afrika Cup

Nigeria is er niet in geslaagd zich te kwalificeren voor het toernooi om de Afrika Cup. De titelhouder blijf in zijn laatste kwalificatieduel thuis op 2-2 steken tegen het al geplaatste Zuid-Afrika en werd daardoor derde in zijn groep. Dat was niet genoeg voor plaatsing voor het eindtoernooi, dat begin volgend jaar in Equatoriaal-Guinea wordt gehouden.

Zuid-Afrika stond vlak na rust al op 2-0 door twee goals van Tokelo Rantie. Nigeria vond via Sone Aluko nog twee keer het net, maar een bevrijdende derde treffer bleef uit.

Nigeria eindigde op vier punten van groepswinnaar Zuid-Afrika en op twee punten van Congo-Brazzaville, dat zich door een 1-0 zege bij Soedan wel wist te plaatsen voor de Afrika Cup. Nigeria maakte ook geen kans om zich als beste nummer drie voor de Afrika Cup te plaatsen.

Het rommelde de laatste maanden behoorlijk bij Nigeria, dat bij het WK in Brazilië in de achtste finales werd uitgeschakeld door Frankrijk. Medio september werd bondscoach Stephen Keshi vanwege de tegenvallende resultaten de laan uitgestuurd, maar twee weken later werd hij alweer herbenoemd na interventie van de Nigeriaanse president Goodluck Jonathan.

Ook Egypte ontbreekt

Ook zevenvoudig kampioen Egypte liep een ticket mis. De ploeg moest met twee doelpunten verschil winnen van Tunesië om als beste nummer drie door te gaan, maar verloor met 2-1.

In de kwalificatiereeks voor de Afrika Cup werd woensdag de laatste speelronde afgewerkt. Het eindtoernooi in januari en februari afgewerkt in Equatoriaal-Guinea, nadat Marokko de organisatie had teruggeven uit vrees voor ebola. Marokko werd om die reden door de Afrikaanse voetbalfederatie CAF uitgesloten van deelname aan het toernooi.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl