NOS NieuwsAangepast

Stemmen tellen na lage opkomst

  • ANP
    Stemmen tellen in Alkmaar
  • ANP
    Stemmen tellen in Alkmaar
  • ANP
    Stemmen tellen in Alkmaar
  • ANP
    Stemmen tellen in Oss
  • ANP
    Stemmen tellen in Oss
  • ANP
    Stemmen tellen in Oss

In zes vernieuwde gemeenten konden de inwoners vandaag naar de stembus. De stemlokalen gingen om 21.00 uur dicht en de stemmen worden geteld. De resultaten worden de komende uren verwacht.

De officiële opkomstpercentages zijn nog niet bekend, maar tussentijdse cijfers deden vermoeden dat weinig kiezers hun stem zijn gaan uitbrengen. In Den Bosch gingen veel minder kiezers naar de stembus dan bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen. Rond 20.00 uur was de opkomst 37,6 procent.

In de Gelderse gemeenten Groesbeek, Millingen en Ubbergen, die in het nieuwe jaar onder één naam verdergaan, ligt de opkomst een stuk hoger. Rond 17.30 uur had ongeveer 45 procent gestemd. Een verkiezingsadviseur van de nieuwe gemeente denkt dat het uiteindelijk richting de 60 à 70 procent gaat, vertelde hij aan dagblad De Gelderlander. Dat komt volgens hem door het referendum over de nieuwe naam. Kiezers mogen bepalen of het Groesbeek of Berg en Dal wordt.

Ron Fresen: opkomst overal laag

Ook Spijkenisse en Bernisse in Zuid-Holland gaan samen. De nieuwe naam van die gemeente is al bepaald: Nissewaard. En ook hier gingen tot nu toe weinig mensen naar de stembus. Om 17.30 uur stond de teller op 19 procent.

Dat beeld herhaalt zich in de Krimpenerwaard. De verwachting is dat de uiteindelijke opkomst onder de 50 procent blijft, een teleurstelling voor de gemeente. "Kennelijk spreekt het de inwoners niet genoeg aan", zegt Peter de Waard van de gemeente tegen Omroep West.

RTV Noord-Holland weet te melden dat er bij herindelingsverkiezingen altijd minder mensen naar het stembureau gaan. Dat zou er vooral mee te maken hebben dat een gemeente groter wordt. Ook in de provincie Noord-Holland wordt er vandaag gestemd, in Alkmaar, Schermer en Graft-De Rijp. Om 15.30 uur had 26 procent van de kiezers gestemd.

Vanwege de herindeling konden in totaal 475.000 inwoners van zes vernieuwde gemeenten naar de stembus.

Lokale thema's belangrijkst bij gemeenteraadsverkiezingen

De kiezers letten vooral op lokale thema's. "Ik heb gekeken naar fietsen in de binnenstad. En ik vind het belangrijk dat er geld wordt uitgegeven aan de zorg en niet aan theaters", zegt een inwoner van Den Bosch in het NOS Radio 1 Journaal. Een andere kiezer laat weten op een van de lokale partijen te stemmen, en niet op een landelijke. "Dat komt het dichtst bij mijn ideeën", vertelt ze.

En natuurlijk maakten ook weer mensen een stemfie van zichzelf in het hokje. In Den Bosch werden kiezers daar zelfs toe opgeroepen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl