Kunstgras in Stadion De Vliert in Den Bosch
NOS Voetbal

'Anti-kunstgrascampagne' lijkt kansloos

Een meerderheid van de clubs in het betaalde voetbal staat vooralsnog niet achter het voornemen van Feyenoord om kunstgras in de eredivisie te laten verbieden. Een telefonische rondgang van de NOS langs alle clubs leert dat vooral in de Jupiler League veel clubs het plan van Feyenoord niet steunen.

Feyenoord wil bij de KNVB-vergadering betaald voetbal in december het verbod op kunstgras op de agenda hebben. In die vergadering hebben ook de clubs in de Jupiler League stemrecht. Omdat maar liefst negen clubs in de eerste divisie tegen een verbod zijn, lijkt het initiatief bij voorbaat kansloos.

Kunstgras: wie is voor, wie is tegen?

In de eredivisie staan zeven clubs achter Feyenoord (Ajax, PSV, FC Utrecht, sc Heerenveen, AZ, NAC Breda en Go Ahead Eagles). Zes clubs zijn tegen, niet toevallig clubs die op kunstgras spelen: ADO Den Haag, Heracles Almelo, PEC Zwolle, FC Dordrecht, Cambuur en Excelsior. Vier eredivisieclubs willen de plannen eerst beter uitgewerkt zien.

In de Jupiler League hoeft Feyenoord al helemaal niet op een meerderheid te rekenen. Alleen De Graafschap en NEC staan volledig achter Feyenoord. De overige clubs zijn óf tegen, óf willen meer inzicht in de consequenties als er op natuurgras wordt overgestapt.

Instemming en irritatie

Theo van Benthum, stadionmanager bij NEC, heeft zich opgeworpen als woordvoerder van een beweging die het natuurgras in de stadions wil behouden. Volgens Voetbal International zijn ook de 'groundsmen' van Feyenoord, Ajax, SC Heerenveen, FC Twente, NAC Breda, Willem II en FC Groningen bij het prille initiatief betrokken.

Van Benthum heeft weinig begrip voor het argument dat kunstgras op termijn de enige betaalbare optie is voor veel clubs. "Als ik met 20.000 euro in De Goffert voor een veld kan zorgen dat bij de beste vijf van Nederland hoort, dan kan iedereen dat."

Kritiek die direct wordt gepareerd door Gerard Nijkamp, de technisch directeur van PEC Zwolle, dat op kunstgras. “Als wij voor natuurgras kiezen, dan heeft PEC Zwolle een aparte accommodatie voor de jeugd nodig met drie of vier extra velden. Wij stoppen dat geld liever in het spelersbudget. Misschien is dat de reden dat wij nu in de eredivisie spelen.”

Instemming en irritatie over Feyenoord-voorstel

Eredivisieclubs over kunstgrasverbod

mening
ADO Den Haagtegen
Ajaxvoor
AZvoor
SC Cambuurtegen
FC Dordrechttegen
Excelsiortegen
Feyenoordvoor
Go Ahead Eaglesvoor
FC Groningenneutraal
sc Heerenveenvoor
Heracles Almelotegen
NAC Bredavoor
PEC Zwolletegen
PSVvoor
FC Twenteneutraal
FC Utrechtvoor
Vitesseneutraal
Willem IIneutraal

Jupiler League-clubs over kunstgrasverbod

mening
Achilles '29niet opgenomen in enquete*
Almere City FCneutraal
FC Den Boschneutraal
FC Eindhoventegen
FC Emmentegen
Fortuna Sittardniet bekend
De Graafschapvoor
Helmond Sportneutraal
Jong Ajaxniet opgenomen in enquete*
Jong PSVniet opgenomen in enquete*
Jong FC Twenteniet opgenomen in enquete*
MVVtegen
NECvoor
FC Osstegen
RKC Waalwijktegen
Roda JC Kerkradetegen
Sparta Rotterdamtegen
Telstarniet bekend
FC Volendamtegen
VVV-Venlotegen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl