NOS NieuwsAangepast

Terrorisme: België tast in het duister

In België domineren de arrestaties van terreurverdachten de media, maar de nieuwe terreurdreiging is gehuld in geheimzinnigheid.

Uit krantenkoppen als 'Jihad in Antwerpen' en 'Antwerpen draaischijf van het terrorisme' blijkt dat het voor de Belgen een serieuze aangelegenheid is. De vraag wie deze mensen zijn en wat hun doelwit was, blijft vooralsnog onbeantwoord.

In Antwerpen werden gisterochtend tien mannen en een vrouw opgepakt. In Brussel werden tegelijkertijd vijftien terreurverdachten gearresteerd.

Jihad

De arrestanten in Antwerpen zouden leden zijn van een Tsjetsjeense terroristische organisatie. Eén van de verdachten zou plannen hebben voor een aanslag in België, maar niemand weet waar en hoe.

Enkele Belgische kranten halen CNN aan. Volgens de Amerikaanse nieuwszender zouden de geplande aanslagen gericht zijn op joodse instellingen en NAVO-voertuigen in het land. CNN zegt zich te beroepen op nationale inlichtingendiensten. De Belgische justitie wil dat niet bevestigen.

Klusjesman

De Antwerpse verdachte wordt ervan verdacht geld in te zamelen voor een Tsjetsjeense jihad. Het gaat om een 44-jarige klusjesman in een dierentuin.

Ook zou hij mensen hebben geronseld om zich aan te sluiten bij een club die het Kaukasisch Emiraat heet, een organisatie die vecht voor een onafhankelijk islamitisch Tsjetsjenië. Het is dezelfde organisatie die verantwoordelijk was voor de zelfmoordaanslagen op een metrostation in Moskou, waarbij veertig doden vielen.

Sharia 4 Belgium

Drie van de arrestanten in Antwerpen waren lid van de club Sharia 4 Belgium, een groep jongeren die de sharia in België wil invoeren. Volgens de Belgische justitie zijn zij betrokken bij het plannen van aanslagen op Belgische doelwitten.

In België wordt de organisatie over het algemeen niet serieus genomen. Het zou gaan om een club jongeren die protesteert bij lezingen en voornamelijk een hoop kabaal maakt. Ze worden niet gezien als een ondergronds netwerk.

De organisatie zelf vermoedt dat de arrestaties voortkomen uit een complot van de Belgische regering. Die zou draagvlak willen creëren onder de Belgische bevolking om meer troepen naar Afghanistan te kunnen sturen. Het Belgisch crisisteam reageerde direct op de aantijging en noemt het 'onzin'.

Zorgwekkend

Volgens Edwin Bakker, hoogleraar contraterrorisme aan de Universiteit Leiden, is de organisatie relatief onschuldig en opereren ze vooral bovengronds. Dat neemt niet weg dat ze serieus genomen moeten worden. "Er staan mensen op hun website die tot terroristische groeperingen worden gerekend. Ze koketteren met een aantal mensen die echt gezocht worden", zegt Bakker.

De connectie met Tsjetsjenië noemt Bakker zorgwekkender. "Dat is eigenlijk het allerbelangrijkste. Ik denk dat die combinatie de Belgen meer zorgen baart dan de filmpjes op een website of het verstoren van een bijeenkomst. Het is die connectie die de kans op geweld doet toenemen."

Overleveren

In Brussel worden twee arrestanten ervan verdacht deel uit te maken van een groep die jonge moslims probeerde te ronselen om te gaan vechten in Irak en Afghanistan. Plannen voor een aanslag zouden er niet geweest zijn.

De verdachten in zowel Antwerpen als Brussel worden komende vrijdag al voorgeleid aan de onderzoeksrechter. Ook heeft België aan Nederland gevraagd de drie in Nederland opgepakte verdachten uit te leveren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl