Acht vergelijkingssites willen een vergunning

Acht vergelijkingssites voor financiële producten hebben een vergunning aangevraagd bij financieel toezichthouder AFM. Via die sites kunnen consumenten de polissen van verschillende aanbieders vergelijken en bijvoorbeeld een auto- of zorgverzekering afsluiten.

De meeste banken en verzekeraars betalen zo'n site commissie per afgesloten polis. Dat kan alleen voor producten die niet onder het provisieverbod vallen, zoals zorgverzekeringen en spaarproducten.

Controle

Door vergunningen te verlenen aan sites, wil de AFM controle houden op de betrouwbaarheid van de vergelijkingssites. "Een site die evident de consument misleidt, krijgt natuurlijk geen vergunning", zegt een woordvoerder van de AFM.

Voor half februari moet bekend zijn welke sites in aanmerking komen voor een vergunning.

Misleidend

Wie googlet op "verzekeringen vergelijken" krijgt vele tientallen sites te zien, vooral op het gebied van zorgverzekeringen. Maar dat zijn volgens AFM niet allemaal echte vergelijkingssites. Er zijn ook advertentiesites bij.

Die sites kunnen misleidend zijn omdat ze vaak maar naar één aanbieder verwijzen of naar meerdere merken van één aanbieder. Advertentiesites zijn niet vergunningplichtig, omdat je daar geen verzekering kunt afsluiten. Ze dienen alleen als toegangspoort naar een verzekeringssite. De financieel toezichthouder kan daarom in deze gevallen niet optreden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl