De fabriek van AnsaldoBreda in Napels
NOS Nieuws

Hitachi wil bouwer Fyra overnemen

  • Rop Zoutberg

    Correspondent Italië

  • Rop Zoutberg

    Correspondent Italië

Het Japanse bedrijf Hitachi heeft een bod uitgebracht op de Italiaanse treinenfabriek AnsaldoBreda. Hitachi biedt 1,45 miljard euro voor de treinenbouwer.

Ook vanuit China was belangstelling voor een eventuele overname, maar dat lijkt nu van de baan. Een definitieve beslissing over de overname door de Japanners wordt nog voor het eind van dit jaar verwacht.

AnsaldoBreda kwam vorig jaar in het nieuws door de problemen met de hogesnelheidstreinen Fyra. Nederland en België hadden de treinen gekocht.

Ruimtevaart

Al langere tijd zoekt Finmeccanica, het Italiaanse moederbedrijf van AnsaldoBreda, naar kandidaten voor de overname van de treinenfabriek. Finmeccanica wil zich in de toekomst vooral toeleggen op ruimtevaart en defensiematerieel, en noemt het bod van Hitachi "heel belangrijk".

De vakbonden willen nog niet reageren op het bericht over de overname. Zij zeggen dat ze eerst de toekomstplannen van Hitachi voor de fabriek willen zien.

Winst

Vorig jaar boekte AnsaldoBreda voor het eerst een winst van 74 miljoen euro na jarenlange verliezen. In 2012 was het verlies nog 792 miljoen euro.

De aan Nederland geleverde treinstellen van de Fyra worden momenteel teruggebracht naar Italië. Vervolgens worden de treinen doorverkocht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl