NOS Nieuws

'Nederlandse kinderen tweederangsburgers'

"Politici moeten beter naar kinderen luisteren"

"Kinderen worden als tweederangsburgers behandeld in Nederland". Dat zei de Nederlandse kinderombudsman Marc Dullaert tijdens een persconferentie voor het Jeugdjournaal. Samen met de andere 41 kinderombudsmannen van Europa wil hij de positie van kinderen verbeteren.

De persconferentie was naar aanleiding van 25 jaar kinderrechten. Op 20 november 1989 werd het Verdrag voor de Rechten van het Kind aangenomen door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Inmiddels hebben 194 landen hun wetgeving in overeenstemming gebracht met de uitgangspunten van dat verdrag.

De Nederlandse kinderombudsman haalde tijdens de persconferentie Artikel 12 van het verdrag aan. "Dat zegt dat kinderen mogen meepraten. In Nederland worden een heleboel wetten gemaakt die kinderen aangaan, maar waarvan kinderen niet kunnen vertellen wat ze vinden. Ze hoeven niet in de Tweede Kamer te zitten, maar er moet wel met kinderen worden gepraat. Ze kijken anders naar dingen."

Actie tegen kindermishandeling

Kindermishandeling staat volgend jaar hoog op de agenda. In oktober komen de kinderombudsmannen met een gezamenlijk plan om kindermishandeling tegen te gaan. Dit zullen ze voorleggen aan de Europese Commissie.

De vragen tijdens de kinderpersconferentie werden gesteld door scholieren. Dullaert is voorzitter van de Enoc, de Europese koepel van kinderombudsmannen. De 42 leden komen uit 32 landen in Europa. Zij komen in oktober naar Nederland om het plan tegen kindermishandeling vast te stellen. Armoede, mishandeling en verwaarlozing zijn volgens Dullaert de meest voorkomende problemen onder kinderen.

Mark Rutte

De persconferentie met de Kinderombudsman is de tweede Kinderpersconferentie van het Jeugdjournaal. Vorig jaar beantwoordde premier Mark Rutte vragen van kinderen.

Er moet meer met kinderen worden gepraat. Ze kijken anders naar dingen.

Kinderombudsman Marc Dullaert

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl